Događaji

još kvalitetnije liječenje

Najnoviji model ultrazvučnog uređaja nabavljen za ginekologiju u Općoj bolnici Zadar

Najnoviji model ultrazvučnog uređaja nabavljen za ginekologiju u Općoj bolnici Zadar

Opća bolnica Zadar, kao prva ustanova u sektoru javnog zdravstva u nas, nabavila je Voluson Signature 18, najnoviji model ultrazvučnog uređaja namijenjen ginekološkim i opstetričkim pregledima, renomiranog svjetskog proizvođača GE HealthCare.

Aparat je instaliran u Službu za ginekologiju i opstetriciju, preciznije na Odjel za patologiju trudnoće.

Zahvaljujući ugrađenim alatima, baziranim na tehnologiji umjetne inteligencije, novi ultrazvučni uređaj omogućava brzo oslikavanje i pouzdane rezultate pregleda.

Vrhunska tehnologija koju ovaj uređaj koristi omogućava liječnicima slike u visokoj rezoluciji s prikazom brojnih detalja, vrhunskim prikazom boja te iznadprosječnim 3D/4D prikazima. U konačnici to znači još kvalitetnije liječenje i zdraviju budućnost za sve žene bilo da je riječ o trudnicama čija se trudnoća vodi kao patološka ili ženama koje imaju dijagnozu karcinoma.

„Ovo je stepenica više u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Novi uređaji, poput ovog, imaju i bolju mogućnost primjene color dopplera kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Dijagnostika nesumnjivo grabi naprijed i mi kao ustanova ne zaostajemo za njom“, kazala je Milka Matešić, dr.med., voditeljica Odjela za patologiju trudnoće.

Uz pomoć tehnologija umjetne inteligencije i brojnih automatskih alata i mjerenja, trajanje samog pregleda je kraće, dok se dijagnostička pouzdanost povećava.

„Sve što je diferentnije problematike kod bolničkih pacijentica, pratimo sada ovim uređajem. Moderan je, brz i daje nam kvalitetniju sliku. Služba za ginekologiju i opstetriciju ima dovoljan broj ultrazvučnih aparata, a kako dijagnostika napreduje, mi obnavljamo našu opremu“, kazao je Zdenko Matas, dr.med., pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Sredstva za kupnju ultrazvučnog uređaja Voluson Signature 18, u iznosu od 95.975,00 eura, osiguralo je Ministarstvo zdravstva.

Podatak iz upravo objavljenog izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslužio nam je kao prilika da s ovo dvoje liječnika provjerimo stopu nataliteta u Zadarskoj županiji. Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 32.170 djece, najmanje od 1991. godine. Gotovo dva desetljeća u našoj smo se županiji kretali između 1500 i 1800 novorođenih, no zadnje smo dvije godine pali ispod brojke 1500.

2024. godina bi mogla popraviti posljednju demografsku sliku, jer prema podacima iz zadarskog rodilišta do polovice listopada rođeno je stotinjak djece više nego li u istom razdoblju prošle godine.

Uz modernizaciju medicinske opreme te najavu preobrazbe zadarske Ginekologije kroz energetsku obnovu, nadajmo se kako će 2024. obilježiti i zaustavljanje trenda pada nataliteta.


Reci što misliš!