Događaji

U Gazi

Izrael službeno potvrdio da je čelnik Hamasa Jahja Sinvar mrtav

Izrael službeno potvrdio da je čelnik Hamasa Jahja Sinvar mrtav
IMAGO/Ashraf Amra \ apaimages/IMAGOSTOCK&PEOPLE

Izrael je u četvrtak potvrdio da je u Gazi ubio čelnika Hamasa Jahju Sinvara, što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao „pobjedom za cijeli slobodni svijet”.

Militantni palestinski pokret zasad nije službeno potvrdio smrt svog čelnika, no izvori iz te skupine sugeriraju da je Sinvar doista ubijen tijekom izraelske operacije na području Tal El Sultana na jugu Pojasa. 

Izraelska vojska (IDF) potvrdila je njegovu eliminaciju objavom na platformi X. 

„Masovnog ubojicu Jahju Sinvara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, danas su ubili vojnici IDF-a”, priopćio je Katz. 

„To je veliko vojno i moralno postignuće Izraela te pobjeda cijelog slobodnog svijeta protiv osovine zla radikalnog islama koju predvodi Iran”, dodao je. 

Smrt Sinvara predstavlja veliku pobjedu i za izraelsku vojsku i premijera Benjamina Netanyahua, nakon niza eliminacija visokopozicioniranih čelnika Hamasa i libanonskog pokreta Hezbolaha. 

Izraelska policija ranije je proučila zube i DNA dokaze kako bi utvrdila je li doista riječ o Sinvaru. Vojska je ranije priopćila da provjerava mogućnost da je čelnik Hamasa među trojicom militanata ubijenih tijekom operacije u Pojasu Gaze. 

Izraelski mediji pišu kako je bila riječ o rutinskoj operaciji u kojoj se Sinvar našao slučajno.

Ranije zapovjednik operacija Hamasa u Gazi, Sinvar je imenovan vođom skupine nakon eliminacije političkog čelnika Ismaila Hanije u Teheranu u srpnju.  


Reci što misliš!