Događaji

#prosvjed

Stanari Maraska parka ne žele betonizaciju već obnovu i očuvanje parka

Stanari Maraska parka ne žele betonizaciju već obnovu i očuvanje parka
Mladen Malik

Stanari zadarskog kvarta Maraska park organizirali su prosvjed kako bi zaštitili zelenilo u parku od izgradnje hotela Hyatt i pratećih sadržaja.

Stanovnici kvarta žele da se park obnovi i očuva, a ne da se pretvori u beton te se boje da će park biti uništen i da će u konačnici nakon izgradnje druge faze hotela Hyatt izgubiti svoje zelene površine.

Od gradonačelnika i gradskih vlasti traže da ih poslušaju i da ne dopuste da se park devastira.

- Želimo zelenilo, a ne beton. Mislimo da će nas se poslušati, jer ne želimo mirno stajati i gledati kako se stvari mijenjaju bez naše sugladnosti. Uz mnogo novca, planova i utrošenog vremena rade se projekti koji nisu po mjeri građana, a mi ne želimo da ovaj park zbog takvog ponašanja strada, kazao je jedan od stanara kvarta, Damir Sikirić.

Među prosvjednicima bili su i sveučilišni profesor Sven Marcelić, gradski vijećnici Adela Frank, Danijel Radeta i Ante Rubeša.

- Odnos prema urbanom gradskom prostoru sa strane gradske vlasti ležeran je i štetan, rekao je Marcelić.

- Odlučili smo ne stajati po strani kao uspavani promatrači i podignuti glas protiv još jednom mogućeg "urbanocida". Ovo je primjer kako zeleni, uredni kvartovi trebaju izgledati. Tu je puno stabala, površina za igranje i ostatak je nekog drugog vremena, načina razmišljanja i odnosa prema prirodi. Park se godinama devastira, a zelenilo nikada nije obnavljano. Dosta toga zato smo sami zasadili, rekao je između ostalog stanar kvarta, Mirko Bulić.

Stanari se nadaju da će njihove poruke stići na prave adrese te da će park u konačnici biti sačuvan i obnovljen za sadašnje ali i generacije koje dolaze.


Reci što misliš!