Događaji

#preko

Moćna flota Prečana u emisiji “More”

Moćna flota Prečana u emisiji “More”
Dino Stanin/PIXSELL

Uvijek rado gledana HRT-ova emisija “More”, prošle nedjelje emitirana iz Pule, jedan prilog posvetila je maritimnoj baštini Preka.

Pod naslovom “Moćna flota Prečana”, ekipa HRT-ovog centra Zadar s novinarkom Anom Marušić na čelu, ispričala je priču o bogatoj, više od 200 godina staroj, tradiciji i ljubavi prema drvenim brodicama kojima su Prečani obilazili svoje prekomorske posjede.

Velike i teške betinske gajete, ali i manje batele, pasare, kaići bile su sastavni dio preških obitelji, a zasigurno jedna od najpoznatijih među njima bila je nadaleko poznata gajeta “Cicibela” obitelji Tome Gregova, danas sastavni dio postave Muzeja betinske drvene brodogradnje na otvorenom.

Drveni brodovi, kalafati i brodogradnja općenito posljednjih su godina ponovno na cijeni, obnavljaju se stari i grade novi brodovi, a jedna od najmlađih udruga za promicanje pomorske baštine je zadarska Kanata, na čiju je inicijativu Turistička zajednica Općine Preko izradila i postavila interpretacijsku ploču u Preku posvećenu upravo priješkoj gajeti.

Cijeli prilog o maritimnoj baštini Preka pogledajte na h poveznici ttps://www.youtube.com/watch?v=hDWoSOWMpME

 


Reci što misliš!