vinorel
Marina Tomašević pokazala kako se vino ne sljubljuje samo s hranom, nego i - papirom
Dok su u akvarelu glavni sastojci voda i boje, u ovoj tehnici potrebno je samo vino, naravno crno, i malo mašte onih koji se žele okušati u stvaranju.
Nezaobilazan dio ovogodišnjeg Meat Me festivala je Zadar Wine Garden, u kojem se po promotivnim cijenama prodaju vrhunska autohtona vina zadarskih vinara i svakodnevno održavaju vođene degustacije vina, složenih prema dnevnoj gastronomskoj ponudi.
U petak poslijepodne bio je domaćin svojevrsne likovne kolonije u kojoj je tema bila crno vino, za što je bila zaslužna zadarska umjetnica Marina Tomašević, javnosti poznata i kao uspješna pjevačica. Ona se posljednjih godina posvetila slikanju u tehnici vinorel.
Dok su u akvarelu glavni sastojci voda i boje, u ovoj tehnici potrebno je samo vino, naravno crno, i malo mašte onih koji se žele okušati u stvaranju.
- Dvije godine sam proučavala vino kao medij za slikanje prije nego sam se ozbiljno uhvatila posla. Slikanje vinom je nezgodno jer nema ispravljanja, jedino se malo rozeom mogu posvijetliti rubovi onog što je nacrtano. Bavljenje vinorelom nije skupo: s dvije-tri boce vina može napraviti puno slika, papir je običan 300-gramski, a na kraju je sliku potrebno uokviriti, otkrila je Tomašević polaznicima ove radionice prije nego su se i oni bacili na posao.
Vino je posebno jer sazrijeva sa slikom mjesecima nakon što je naslikano. U početku je to, ovisno o boji vina, ljubičasta, crveno-smećkasta slika, koja se nakon mjeseci sušenja pretvara u svojevrsnu sepiju, što je zorno prikazano na slikama koje je Tomašević ponijela sa sobom.
Gotovo je nemoguće povjerovati kako je slika konja na kojoj je radila mjesec i pol dana naslikana običnim vinom, no to je tako kod pravih majstora zanata.
- Ja sam se našla u vinorelu i zaista mogu savjetovati svima da se bace na ovaj hobi. Slikanje vinom odvede vas u drugu dimenziju, distrakcije koje vam se motaju po glavi nestanu i nije vas briga za njih. Prođu i po dva sata a da ne pomislite na bilo kakav problem, preporučila je Tomašević.
Gošće radionice dobile su svoju „porciju“ chiantija u posudicu, kistove i došlo je vrijeme da se iskažu svojim radovima.
Ovisno o umijeću, bilo je tu različitih ornamenata, zadarskih znamenitosti, cvijeća, čaše s vinom, divljih životinja, portreta, a oni najhrabriji okušali su se u Marininom omiljenom motivu, konjima.
Nakon završetka radionice sudionice su se uputile na
poslijepodnevni program Meat Me festivala, kako bi pozitivnu
energiju nadogradile ukusnom porcijom zadarskih chefova.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!