vinorel
Marina Tomašević pokazala kako se vino ne sljubljuje samo s hranom, nego i - papirom
Dok su u akvarelu glavni sastojci voda i boje, u ovoj tehnici potrebno je samo vino, naravno crno, i malo mašte onih koji se žele okušati u stvaranju.
Nezaobilazan dio ovogodišnjeg Meat Me festivala je Zadar Wine Garden, u kojem se po promotivnim cijenama prodaju vrhunska autohtona vina zadarskih vinara i svakodnevno održavaju vođene degustacije vina, složenih prema dnevnoj gastronomskoj ponudi.
U petak poslijepodne bio je domaćin svojevrsne likovne kolonije u kojoj je tema bila crno vino, za što je bila zaslužna zadarska umjetnica Marina Tomašević, javnosti poznata i kao uspješna pjevačica. Ona se posljednjih godina posvetila slikanju u tehnici vinorel.
Dok su u akvarelu glavni sastojci voda i boje, u ovoj tehnici potrebno je samo vino, naravno crno, i malo mašte onih koji se žele okušati u stvaranju.
- Dvije godine sam proučavala vino kao medij za slikanje prije nego sam se ozbiljno uhvatila posla. Slikanje vinom je nezgodno jer nema ispravljanja, jedino se malo rozeom mogu posvijetliti rubovi onog što je nacrtano. Bavljenje vinorelom nije skupo: s dvije-tri boce vina može napraviti puno slika, papir je običan 300-gramski, a na kraju je sliku potrebno uokviriti, otkrila je Tomašević polaznicima ove radionice prije nego su se i oni bacili na posao.
Vino je posebno jer sazrijeva sa slikom mjesecima nakon što je naslikano. U početku je to, ovisno o boji vina, ljubičasta, crveno-smećkasta slika, koja se nakon mjeseci sušenja pretvara u svojevrsnu sepiju, što je zorno prikazano na slikama koje je Tomašević ponijela sa sobom.
Gotovo je nemoguće povjerovati kako je slika konja na kojoj je radila mjesec i pol dana naslikana običnim vinom, no to je tako kod pravih majstora zanata.
- Ja sam se našla u vinorelu i zaista mogu savjetovati svima da se bace na ovaj hobi. Slikanje vinom odvede vas u drugu dimenziju, distrakcije koje vam se motaju po glavi nestanu i nije vas briga za njih. Prođu i po dva sata a da ne pomislite na bilo kakav problem, preporučila je Tomašević.
Gošće radionice dobile su svoju „porciju“ chiantija u posudicu, kistove i došlo je vrijeme da se iskažu svojim radovima.
Ovisno o umijeću, bilo je tu različitih ornamenata, zadarskih znamenitosti, cvijeća, čaše s vinom, divljih životinja, portreta, a oni najhrabriji okušali su se u Marininom omiljenom motivu, konjima.
Nakon završetka radionice sudionice su se uputile na
poslijepodnevni program Meat Me festivala, kako bi pozitivnu
energiju nadogradile ukusnom porcijom zadarskih chefova.
Izdvojeno
-
Zadar je i drugi put ove sezone tijesno poražen od Igokee m:tel. Nakon poraza u produžetku u 2. kolu AdmiralBet ABA lige na Višnjiku, ovog puta utakmica je opet stala u jedan šut i domaćini su u 17. kolu slavili 94:89 (28:20, 25:26, 24:22, 17:21).
-
U Dalmaciji promjenjivo pa i pretežno oblačno. Mjestimice je moguća kiša
-
Ako ste posjetili Gornju Austriju, znate da je ondje priroda nadvladala čovjeka. Na samo nekoliko sati od granice, smjestilo se nestvarno selo Hallstatt, koje izgleda kao slikovnica.
-
Postoje određene stvari za koje definitivno ne želite da traju dugo - poput posjeta zubaru, posjeta rodbini i mamurluka. Međutim, nešto što većini ljudi vjerojatno nije na vrhu popisa? Seks.
Reci što misliš!