#Meat Me
Meat Me 5.0 prvog dana donio jedinstvene specijalitete od mesa divljači
Peto izdanje tradicionalnog festivala Meat Me, u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, danas je na staroj pijaci zadarske gradske tržnice na Poluotoku započelo pripremanjem jela od divljači.
Svakog dana od 11 do 14 sati te u poslijepodnevnim satima od 18
do 23, odnosno do pola sata iza ponoći u petak i subotu,
posjetitelji će moći uživati u mesnim specijalitetima, ponudi
autohtonih proizvoda zadarskih OPG-a, vrhunskim vinima i drugim
pićima, radionicama te glazbi uživo.
Prvi dan donio je jedinstvena jela pripremljena od divljači, među
kojima i ono koje je teško naći u gastronomskoj ponudi drugih
krajeva – meso muflona. Ovu jedinstvenu namirnicu ekipa konobe
Martina iz Zaglava donosi s Dugog otoka, gdje je muflon kao
alohtona divljač naseljen prije pola stoljeća.
Oni koji ga do sada nisu upoznali slažu se kako je u kombinaciji
s njokima, kako je poslužen na Meat Me 5.0 festivalu, nenadmašno
jelo. Zadarski pioniri u području skoro zgotovljene hrane iz
tvrtke Tabay priredili su lovački ragu od srne, dok je Hedonist
za ručak priredio jelena a la Bourguignon te za večeru Philly
Cheese Steak.
- Turističkoj zajednici zanimljive su manifestacije koje se
događaju izvan sezone, kako bismo njima obogatili doživljaj onima
koji u ovo doba žele posjetiti Zadar. Predsezonu, naime, otvaramo
s Tuna, Sushi & Wine Festivalom, dok posezonu na jedan način
prije Adventa zatvaramo s Meat Me.
Svaki od njih ima svoju publiku, ljudi se mogu opustiti,
zaplesati, vjerujem da će biti dobra zabava. Svi se izlagači
trude donijeti nešto novo i vjerujem da ćemo uživati u
njihovim specijalitetima, rekla je uoči otvaranja
direktorica Turističke zajednice Iva Bencun.
Ljubitelji divljači moći će specijalitete danas kušati i u
poslijepodnevnim satima, od 18 do 23 sata, a sutra pa nadalje na
istom mjestu pripremat će se teletina, piletina, junetina te
završno u subotu jela od janjetine i svinjetine.
Festivalske porcije prodaju se po pristupačnim cijenama te će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. One se mogu zaliti dobrom kapljicom u obližnjem Wine Garden Zadar, gdje se vrhunska vina serviraju po akcijskoj cijeni od 4 eura za čašu bijelog, 5 eura za čašu crnog vina te 27 eura za butelju.
Oni koji žele više naučiti o vinima i njihovim sljubljivanjima,
moći će to napraviti svakog dana od 13 sati na istom mjestu uz
stručno vođenje sommeliera Ivana Stiblika.
- Želimo povezati ponudu jela s našim autohtonim crnim vinima,
koja će pratiti gastronomsku ponudu festivala. Prvog dana tako
uživamo u zadarskim crnim vinima poznatih svjetskih sorti, drugi
dan posvećen je autohtonim zadarskim sortama, petak pjenušcima,
dok u subotu priređujemo „okršaj“ maraštine i pošipa, otkriva
Bencun.
Uz profesionalne kuhare i ove godine nezaobilazan dio Meat Me
festivala su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske
škole predvođeni chefom Renatom Kraljevom, kojima je ovo prilika
da se predstave sugrađanima, ali i u kontaktu s drugim kuharima i
građanima nauče neke tajne kuharskog i konobarskog zanata.
Sutrašnji dan posvećen je teletini. Program počinje u 11 sati, a
posjetitelji će moći kušati Vitello tonnato tvrtke Tabay, Teleću
toćadu i Vitello Tonnato po receptu restorana Hedonist te
čičvardu sa suhim mesom konobe Martina. U večernjem programu od
18 do 23 sata nastupit će DJ Rkoma te Lucija Marcelić & Pink
Noise.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!