Događaji

umjetna inteligencija

IADERA 2024: Primjena umjetne inteligencije i digitalizacija presudno će utjecati na naše društvo i ekonomiju

IADERA 2024: Primjena umjetne inteligencije i digitalizacija presudno će utjecati na naše društvo i ekonomiju
UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru jutros je otvorena međunarodna znanstvena konferencija “IADERA” (Innovation, Artificial Intelligence, Digitalization, Economics, and Sustainability Research Association).

Konferencije je okupila istraživače, znanstvenike, praktičare i kreatore politika širom svijeta kako bi razmijenili ideje, istražili nove trendove i izazove u području inovacija, umjetne inteligencije, digitalizacije, ekonomije i istraživanja održivosti.

Otvorena međunarodna znanstvena konferencija “IADERA” Otvorena međunarodna znanstvena konferencija “IADERA”

S obzirom na veliki broj sudionika iz cijelog svijeta, IADERA će obuhvatiti širok raspon tema, od primjene umjetne inteligencije u poslovanju i industriji, utjecaja digitalizacije na društvo i gospodarstvo, inovativnih pristupa održivom razvoju i strategije za poticanje inovacija i poduzetništva do rasprava o ekonomskim politikama.

Predsjednica Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Sonja Brlečić Valčić u pozdravnoj riječi zahvalila je na odazivu istraživačima, profesorima i stručnjacima posvećenima unapređenju znanja i pronalaženju rješenja za neke od najhitnijih izazova našeg vremena.

- Ove godine tema naše konferencije je inovacija, umjetna inteligencija, digitalizacija, ekonomija, turizam i održivost. Ove teme nisu samo aktualne, već su i bitne dok se krećemo globalnim krajolikom koji se brzo mijenja. Naš zajednički cilj je uključiti se u značajne rasprave, podijeliti naša najnovija istraživanja i inspirirati nove ideje koje će poticati održivi razvoj u lokalnom i globalnom kontekstu. Sretni smo što imamo sudionike iz raznih područja i industrija te vas sve potičem da koristite ovu platformu za povezivanje, razmjenu ideja i izgradnju mreža koje će dovesti do plodonosnih partnerstava i budućih inovacija. Iskoristimo ovu priliku da učimo, surađujemo i trajno utječemo na budućnost inovacija i održivosti, poručila je Brlečić Valčić.

Svojim raznolikim nizom prezentacija, panela i radionica, IADERA ima za cilj poticati interdisciplinarnu suradnju, kritičko razmišljanje i pridonijeti napretku znanja i rješenja za rješavanje složenih globalnih izazova. Skup su pozdravili Laura Delvaux, zamjenica ravnateljice EU-CONEXUS-a i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, koji je izrazio ponos što baš Sveučilište u Zadru baštini najdužu tradiciju visokog obrazovanja unutar ove alijanse, koja seže sve do 1396. godine.

- Naše uključivanje u ovu alijansu simbolizira našu predanost promicanju suradnje, mobilnosti i razmjene znanja diljem Europe. Tema ove konferencije u skladu je s vrijednostima našeg Sveučilišta i Saveza u cjelini. Jadranska regija nije samo izvor inspiracije zbog svoje prirodne ljepote, već je i važno područje za istraživanje i inovacije, posebno u područjima održivosti, znanosti o okolišu i očuvanja baštine. Sveučilište u Zadru predano je u doprinosu rastu i razvoju ove regije te prepoznaje važnost interdisciplinarnih pristupa očuvanju i unapređenju naših jedinstvenih resursa, istaknuo je Penezić.

Pročelnik Odjela za ekonomiju doc. dr. sc. Jurica Bosna rekao je kako je akronim IADERA izvučen iz ključnih aktualnih tema poput inovacija, umjetne inteligencije, digitalizacije i održivosti, ali je  također naziv za liburnsko naselje iz kojeg se razvio današnji Zadar, pa se ovom konferencijom dodatno promovira grad kao središte koje povezuje bogatu povijesnu baštinu s najnovijim gospodarskim trendovima

- Sa Sveučilišta u Zadru u svijet se šalje poruka o važnosti aktivnog sudjelovanja u oblikovanju budućnosti kroz dijalog i suradnju na globalnim izazovima. Time pokazujemo našu posvećenost ne samo obrazovanju, već i stvaranju prostora za raspravu o trendovima koji će oblikovati naše sutra, naglašavajući ulogu sveučilišta kao pokretača pozitivnih promjena. Organizacijom ove konferencije jačamo gospodarstvo čime stvaramo povoljnije uvjete na tržištu rada za naše studente. Želimo da naši studenti nakon završetka studija pronađu što kvalitetnija radna mjesta i ostvare svoj puni potencijal u dinamičnom gospodarskom okruženju. Naša je vizija oblikovati budućnost u kojoj obrazovanje i gospodarstvo idu ruku pod ruku, stvarajući prilike za sve, rekao je Bosna.

U jutarnjem dijelu programa izlaganja su održali dr. sc. Irena Ateljević ("Regeneracijska renesansa i transmoderni skok u regenerativni turizam") i dr. sc. Mohammed Khayum („Umjetna inteligencija i digitalizacija u gospodarskim sustavima").

Tijekom poslijepodneva i sljedeća dva dana obradit će se brojne aktualne teme poput inovacija i tehnologije za održivu budućnost, laserski induciranoj probojnoj spektroskopiji (LIBS) u industriji 4.0 i digitalnoj transformaciji, utjecaj umjetne inteligencije na odabrane društvene skupine u sljedećih 20 godina, pristupačnom turizmu, digitalnom brendiranju nematerijalne kulturne baštine na primjeru hrvatskog čipkarstva itd.

Ova konferencija posebna je i po tome što će zadnjeg dana sudionici imati priliku upoznati se s lokalnim gospodarstvenicima na poster sekciji. Na njoj će biti prisutni i svi nastavnici s Odjela za ekonomiju, koji će izložiti rezultate svojih znanstvenih istraživanja.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti