Događaji

"Vratimo vuni sjaj"

Korištenje vune kao sirovine - održivi razvoj otoka Paga!

Korištenje vune kao sirovine - održivi razvoj otoka Paga!

Udruga Volim Vlašići, u sklopu projekta "Vratimo vuni sjaj", organizirala je 8. listopada 2024. godine studijski posjet tvornici Soven u Selnici ob Dravi.

Ovaj posjet okupio je predstavnike općina, gradova, tvrtki i udruga s otoka Paga, uključujući Grad Novalju, Općinu Kolan, Čiok Kolan, Čistoću Pag i Čistoću Povljana. Partneri na projektu – Udruga uzgajivača ovaca i proizvođača sira „Zaglava” iz Novalje te Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga – također su aktivno sudjelovali u ovom događanju.

Studijsko putovanje u tvornicu Soven Studijsko putovanje u tvornicu Soven

Cilj ovog studijskog posjeta bio je predstavnicima s otoka Paga predstaviti mogućnosti korištenja vune kao dragocjene sirovine te ih potaknuti na organizirano prikupljanje vune na otoku. Naime, Pag ima velik potencijal za razvoj ovčarstva i proizvodnju vune s obzirom da je na području otoka otoka registrirano oko 30000 ovaca, ali se vuna nakon šišanja uglavnom baca ili spaljuje.

Ovaj posjet označava važnu prekretnicu u naporima za iskorištavanje lokalnih resursa na ekološki i održiv način te otvara vrata za nove mogućnosti u gospodarskom razvoju otoka Paga kroz inovativno korištenje paške vune i stvaranje novog brenda otoka Paga.

Tvornica Soven, obiteljski pogon za preradu oprane i neoprane vune, posluje od 1996. godine i zauzima ključnu ulogu u slovenskoj industriji prerade vune. Soven strateški i organizirano pristupa nabavi i preradi ovčje vune, godišnje otkupljujući najmanje 70% vune proizvedene od slovenskih uzgajivača ovaca. Tvrtka posluje na principu kompenzacije – u zamjenu za sirovu vunu nudi gotove proizvode koje izrađuju u svom pogonu.

Posebna pažnja u proizvodnom procesu posvećuje se ekološkoj održivosti – vuna za pletenje boji se isključivo ekološkim bojama dobivenim od biljnih ekstrakata. U ponudi Sovenovih proizvoda nalaze se vuneni predmeti kao što su flicana vuna za poljoprivredu, izolacijski materijali, vunena posteljina, jastuci, jogiji, prekrivači, vuna za pletenje, čarape, kape, šalovi i razni suveniri.

"Soven je izrazio interes za otkup vune s otoka Paga. Na nama je da uspostavimo potrebnu infrastrukturu i logistiku kako bi paška vuna bila prikupljena i transportirana na preradu. Ovo je važan korak prema rješavanju ekološkog problema i stvaranju novog, autentičnog otočnog brenda koji bi dodatno obogatio ponudu otoka i pridonio održivom razvoju lokalne zajednice. Koliko će predstavnici gradova i općina i tvrtki za to biti zainteresirani tek nam predstoji vidjeti", izjavila je Ana Žunić, predsjednica Udruge Volim Vlašići.

Studijsko putovanje i projekt „Vratimo vuni sjaj” financira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu Javnog javnog poziva za razvoj civilnoga društva na otocima u 2024.

 


Reci što misliš!