što će se sve pripremati?
Meat me festival imat će teme dana, donosimo program!
Od srijede, 9. listopada do subote, 12. listopada, povijesna stara pijaca zadarske gradske tržnice na Poluotoku transformirat će se u kulinarsku oazu, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u vrhunskim mesnim specijalitetima i kvalitetnim vinima ovog kraja.
Sredinom listopada Zadar postaje nezaobilazno odredište za ljubitelje gastronomije, jer se grad ponovno priprema za peto izdanje atraktivnog i posjećenog događaja – festivala Meat Me!
Od srijede, 9. listopada do subote, 12. listopada, povijesna stara pijaca zadarske gradske tržnice na Poluotoku transformirat će se u kulinarsku oazu, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u vrhunskim mesnim specijalitetima i kvalitetnim vinima ovog kraja.
Ovaj jedinstveni turističko-gastronomski event, prvi put organiziran 2019. godine, ubrzo je stekao status omiljenog food festivala, na kojem se u posezonskom razdoblju oživljava bogata gastronomska baština Dalmacije. Ono što ga izdvaja jest kombinacija nepretencioznog šarma i autentične ponude tradicionalnih dalmatinskih mesnih jela, u čemu uživaju domaći posjetitelji i brojni turisti.
Posebna vrijednost festivala leži u lokalnoj podršci. Na njemu tradicionalno sudjeluju četiri najveće zadarske mesnice – Paleka, Biloglav, Gobin i Lukin – koje osiguravaju obilje vrhunskih mesnih sirovina.
Ugostiteljski timovi iz zadarskog restorana Hedonist, konobe Martina s Dugog otoka te mesnih proizvoda Tabbay pripremat će ukusne mesne delicije. Ponosno se, kao i svake godine, uključuju i profesori te učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni stručnjakom Renatom Kraljevom, čime se potiče i edukacija mladih talenata, budućih kuhara i konobara.
Festivalske porcije prodavat će se po pristupačnim cijenama, čineći ovu manifestaciju dostupnom svim ljubiteljima domaće spize. Osim toga, dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, što događaju daje dodatnu plemenitu notu.
Ljubitelji vina i koktela moći će uživati u posebno uređenom vinskom i cocktail baru, uz zanimljive i besplatne vinske radionice, dok će maslinari imati svoj kutak u kojem će se promovirati ovaj nezaobilazni sastojak mediteranske kuhinje.
Za zabavni dio programa pobrinut će se DJ koji će zagrijavati atmosferu svakog dana festivala, a organizatori najavljuju i tri koncerta: u četvrtak nastupaju Lucija Marcelić & Pink Noise, u petak poznati zagrebački rock&roll band - Swingers, dok je subota rezervirana za genijalnu 'puknutu ekipu' - Kuzma & Shaka Zulu.
Program:
Srijeda, 9. listopada
Okusi dana: divljač
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Lovački ragu od srne
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak / večera: Jelen a la Bourguignon
Večera: Philly Cheese Steak
Dnevni menu konobe Martina:
Muflon na divljač s njokima
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Troxy
11:30 sati
Koncert: Elena Stella & AJ Trio
13 - 14 sati
Vinska radionica: Svjetske crne sorte u Zadarskoj županiji
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Troxy
Četvrtak, 10. listopada
Okusi dana: teletina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Vitello tonnato
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak / večera: Teleća toćada
Večera: Vitello Tonnato
Dnevni menu konobe Martina:
Čičvarda sa suhim mesom
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Rkoma
13 - 14 sati
Vinska radionica: Autohtone crne sorte u Zadarskoj županiji
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Rkoma
20:30 sati
Koncert: Lucija Marcelić & Pink Noise
Petak, 11. listopada
Okusi dana: piletina i junetina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Gemišt krilca
Drowned mexican tortilja punjena s “Tabay Pulled Chicken”
Dalmatia via New York - sous vide pašticada u burger pecivu
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak / večera: dušena juneća rebra s demi-glace umakom i pireom od mrkve
Večera: pileći Shish Kebab u BBQ umaku & tortilja od trganog junećeg mesa
Dnevni menu konobe Martina:
Pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca
Jutarnji program:
11 - 14 sati
DJ Alvize
13 - 14 sati
Vinska radionica: pjenušci Zadarske županije
16 sati
Wine Garden: slikarska radionica Vinorel - slikanje crnim vinom
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Alvize
21 sat
Koncert grupe Swingers
Subota, 12. listopada
Tema dana: janjetina i svinjetina
Dnevni menu tvrtke Tabay:
Paški Taco
Al Pastor Taco
Tabay Rebarca
Dnevni menu restorana Hedonist:
Ručak: Ribollita alla Hedonist
Ručak / večera: janjeća jetrica alla Hedonist
Večera: Hedonist carski sandwich
Dnevni menu konobe Martina:
Janjetina s bižima
Jutarnji program:
11 - 14 sati
Udruga back2basic: izrada besplatnih bezalkoholnih koktela s djecom i za djecu
DJ Elvis
13 - 14 sati
Vinska radionica: Maraština vs. Pošip
Večernji program:
18 - 23 sata
DJ Tome
21 sat
Koncert grupe Kuzma & Shaka Zulu
OFF PROGRAM (svaki dan):
Chefs Kitchen: restoran Hedonist, konoba Martina i tvrtka Tabay
Wine Bar "Wine Garden": radionice Udruge vinara Zadarske županije
Cocktail Bar: Udruga barmena B2B
IZLAGAČI:
Udruga proizvođača Paškog sira
Solana Nin
OPG Bačić
Sirana Žampera, Žman
PARTNERI:
Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar
Kotanyi d.o.o.
METRO Cash & Carry d.o.o.
Mesnice Gobin Zadar
Mesnica Paleka
Mesnice Biloglav
Mesnice Lukin
Izdvojeno
-
U sklopu obilježavanja Mjeseca ružičaste vrpce, Liga protiv raka Zadar organizira predavanje na temu Žensko zdravlje i prehrana - koje će se održati u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u četvrtak, 10. listopada, u 18 h.
-
U svetištu sv. Šime u Zadru osniva se Bratovština sv. Šime. To je duhovna i pastoralna novost u životu toga svetišta, grada Zadra i Zadarske nadbiskupije.
-
Ova biljka baš i nije ukusna, a svi znamo da je to prvi znak da je nešto zdravo. Ako vam kažemo da se na ispijanje hladnog cijeđenog celera treba navikavati bar tjedan dana, znači li to da je zdravo?
-
Problem sa sigurnošću na internetu danas je široko raširen, a ovo je pet jednostavnih stvari uz koje ćete se zaštiti.
Reci što misliš!