Događaji

poskupljenje

Novi udar na takujin - brokula u Interspara poskupila 25 posto. Nudi se druga klasa iz Nizozemske

Novi udar na takujin - brokula u Interspara poskupila 25 posto. Nudi se druga klasa iz Nizozemske
Ilustracija

Dabogda se hranio u apoteci, gruba je kletva koju samo neprijatelju možeš poželit. A znate li što je brokulin? Nema veze ni s brokvama ni s bagulinom.

Namirnica koja se ubraja u funkcionalnu hranu je brokula. Francuzi su pokazali da su velike količine 3-indol-karbinola, tvari s protuupalnim djelovanjem, prisutne u prokulicama i u sušenim ekstraktima cvijeta brokule.

Poznat ekstrakt iz brokule, brokulin, posjeduje ljekovita svojstva i može se danas naći u prodaji kao preparat koji služi u nadopuni prehrani.

Brokula je jako ukusna svježa, pa su salate od sirove brokule uobičajeno jelo u brojnim dijetama koje služe za tonificiranje i pročišćavanje organizma. Naročito se preporučuje u dijetoterapiji dijabetesa jer sadrži krom, mineral koji stabilizira nivo glukoze u krvi.

Boli glava

Od brokule vas nažalost može zabolit glava i to zbog sasvim obične, prizemne stvari. Ono kad vam se stanji takujin, a vidite da je brokula došla do 5 eura kilogram. Već duže vrijeme imala je stabilnu cijenu od 4 eura. A iz nekog razloga poskupila je za 25 posto. Možda je to do marketinga jer joj i svakojaki alternativci pripisuju značajnu ljekovitu moć pa tvrde da, pazite sad:

1. Brokula štiti od raka
2. Brokula regulira krvni tlak
3. Brokula jača imunitet
4. Brokula je dobra za trudnice
5. Brokula štiti od artritisa
6. Brokula regulira probavu
7. Brokula je dobra za oči
8. Brokula smanjuje kolesterol
9. Brokula štiti od bolesti srca
10. Brokula pomaže kod mršavljenja
11. Brokula sprječava alergije
12. Brokula je dobra za kosti
13. Brokula čisti organizam


Reci što misliš!