Događaji

#aktualno

U kolovozu u Zadarskoj županiji premašena brojka od 71 tisuća zaposlenih

U kolovozu u Zadarskoj županiji premašena brojka od 71 tisuća zaposlenih

Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u osmom mjesecu 2024. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana kolovoza u Zadarskoj županiji imali smo 71.136 zaposlenih što je povećanje za gotovo četiri tisuće (5,5 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije.

Pokazatelj je to i kontinuiteta tijekom ljetne sezone, jer je i u srpnju ove godine zabilježeno više od 71 tisuća zaposlenih.

„Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji, porast izvoza, novih investicija, ali i ono što je posebno važno – kontinuirani rast plaća i zaposlenosti. Nije to došlo slučajno, već je to zasluga svih nas, odnosno sinergije nacionalne i lokalne vlasti s gospodarskim sektorom. Uz sve navedeno, treba istaknuti i veliki investicijski ciklus uz pomoć EU fondova pa se trenutno u našoj županiji provode projekti vrijedni više od 600 milijuna eura“, istaknuo je župan Božidar Longin podsjetivši kako Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti provodi niz aktivnosti kojima potiče rast poduzetništva.

„Brojni su gospodarstvenici iz naše županije u proteklom razdoblju ostvarili značajan iskorak, pokazavši u velikoj mjeri inovativnosti i tržišnu konkurentnost te je za očekivati daljnji razvoj poduzetničkih aktivnosti. Zadarska županija i dalje će im biti partner te ćemo nastaviti s aktivnostima i mjerama potpore poduzetništvu koje provodimo već niz godina. Ulaganje u poduzetnike je ulaganje u budućnost naše županije“, najavio je župan podsjetivši na aktualne programe namijenjene poduzetnicima kojim Zadarska županija subvencionira 2 posto kamate kod HBOR-a i poslovnih banaka za poduzetničke kredite do 400 tisuća eura, a kojima se želi dodatno potaknuti razvoj svih sektora gospodarstva i stvoriti još bolje uvjete za život naših građana

Ako se gleda zaposlenost po gradovima i općinama, više od dvije trećine radnog stanovništva je raspoređeno u tri najveća grada - Zadru, Biogradu i Benkovcu. Od ukupnog broja zaposlenih u kolovozu, njih 40.939 ili 57,5 posto zaposleno je u sjedištu županije, gradu Zadru. Slijede gradovi Biograd (4.211), Benkovac (3.261), Pag (1.991) i Nin (1.786) te općine Pakoštane (1.591), Vir (1.248), Sukošan (1.220), Poličnik (1.214) i Preko sa 1.182 zaposlenih osoba.

Navedeni podaci potvrđuju kako je broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za gotovo 18 tisuća (32,9 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je u RH na dan 31. kolovoza 2024. zabilježeno 1 744 130 osiguranika. Riječ je o povećanju broja zaposlenih za 3,7 posto u odnosu na isti dan 2023. godine. 


Reci što misliš!