Događaji

SORTA 2024

Otvoren 26. Simpozij - Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta

Otvoren 26. Simpozij - Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta

Na Sveučilištu u Zadru od 2. do 5. listopada održava se 26. Simpozij - Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta - SORTA 2024.

 Riječ je o tradicionalno simpoziju iz teorije i prakse brodogradnje na kojemu se kroz predavanja te znanstvene i stručne radove doprinosi integraciji postojećeg znanja i iskustva u kontekstu suvremenih znanstvenih i stručnih dostignuća u području brodogradnje, pomorstva i unutarnje plovidbe.

Leopold Sorta (1891 - 1956) bio je brodograđevni inženjer, jedan od prvih profesora Tehničke visoke škole u Zagrebu i osnivač modernog studija brodogradnje u Hrvatskoj. Bivši studenti profesora Sorte osnovali su 1974. simpozij kao oblik komuniciranja, razmjene znanja i iskustva unutar struke, koji se održava redovito svake dvije godine, a prvi put u Zadru.
Također, prvi put ima međunarodni karakter jer je uz Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru ove godine suorganizator Sveučilište u Trstu i njegov Odjel za inženjerstvo i arhitekturu. Uime oba odjela skup su pozdravili izv. prof. dr. sc. Mate Barić i dr. sc. Luca Braidotti
Predsjednik Stalnog odbora SORTA-e prof. dr. sc. Joško Parunov prisjetio se kolega koje su dali veliki doprinos afirmaciji skupa, a od prošlog izdanja su preminuli te je za njih održana minuta šutnje.
- Teško je naći konferenciju s tolikom tradicijom, koja nije stajala ni za rata ni za pandemije. Nekoliko posljednjih konferencija obilježile su kriza u brodarstvu i brodogradnji, zahvalni smo Sveučilištu u Zadru što je od početka dalo podršku u organizaciji, a posebno Marku Valčiću i njegovom timu, rekao je Parunov u pozdravnom govoru.
Teme ovogodišnjeg skupa su gradnja brodova, regulacija, dizajn brodova, održavanje, ali i neke dodatne teme kao pomorski prijevoz, edukacija i trening stručnjaka te maritimna ekonomija. Radovi će biti objavljeni u bazi Scopus, što će jamčiti međunarodnu vidljivost.
- Drago da vidim znanstvenike iz polja gradnje brodova i srodnih disciplina u zajedničkom cilju razvoja maritimne djelatnosti i tehnologije. Zadar je izvrstan grad za organizaciju ovakvog skupa, jer je još od antičkih vremena usmjeren na more i brodove, koji su njegov dio života, komunikacije i samog identiteta. Navigacija je bila ključna za povezanost s brojnim otocima u zadarskom arhipelagu, a to nas je dovelo i do specifičnih konstrukcija plovila koje su naša baština, rekao je rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić proglašavajući skup otvorenim.
Program Simpozija uključuje tri značajna plenarna izlaganja s jednom panel diskusijom te izlaganje 70-ak znanstvenih i tehničko-komercijalnih prezentacija razvrstanih u desetak tematskih područja od projektiranja, hidrodinamike i gradnje plovnih objekata, do pomorskog transporta i srodnih suvremenih morskih tehnologija. Posebnu pažnju privukao je panel o dekarbonizaciji pomorstva, na kojemu su sudjelovali Oskar Levander (Kongsberg Maritime), Sander Klaasse (Wärtsilä Voyage), Joško Markov (Tankerska plovidba), Mladen Matak (Thome Croatia) i Roko Vuletić (Iskra brodogradilište), uz moderiranje Siniše Reljića, osnivača i bivšeg CEO-a Navis Consulta.


Reci što misliš!