Događaji

potpisan sporazum

U Centru za strane jezike Sveučilišta u Zadru uskoro moguće učenje portugalskog jezika

U Centru za strane jezike Sveučilišta u Zadru uskoro moguće učenje portugalskog jezika

Sveučilište u Zadru i portugalski Institut Camões potpisali su Protokol o suradnji, kojim se u Centru za strane jezike Sveučilišta u Zadru otvara portugalski lektorat. Uz kineski i češki, ovo je treći strani lektorat u Centru za strane jezike, koji će svim studentima Sveučilišta u Zadru omogućiti učenje portugalskog jezika.

Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i veleposlanica Portugala u Zagrebu Paula Leal da Silva.

Misija je Instituta Camões predlagati i provoditi politiku poučavanja i širenja portugalskog jezika i kulture u inozemstvu kroz programe usklađene s visokoškolskim ustanovama, kao i osigurati kvalitetu poučavanja jezika, podupirući istraživanja i diplomske ponude studija na portugalskom jeziku u inozemstvu, kroz potrebnu znanstveno-pedagošku podršku. Sveučilište u Zadru iskazalo je spremnost za nastavkom suradnje dviju institucija te će svojim studentima osigurati nastavu portugalskog jezika i kulture.

Veleposlanica da Silva izrazila je zadovoljstvo što su dogovori inicirani njezinim dolaskom u Hrvatsku prije četiri godine okončani uoči skorog isteka njezinog mandata. Štoviše, ovaj ugovor je posljednji koji potpisuje u ovoj ulozi.

- Hvala Vam na razumijevanju i dobrodošlici koju smo uvijek osjećali u Zadru. Sa sobom nosim lijepe uspomene na drage ljude koji me po svojoj otvorenosti i mediteranskom duhu podsjećaju na moj narod. Vjerujem da će ovaj sporazum pridonijeti još bližem približavanju dviju kultura, istaknula je veleposlanica na sastanku kojem su, uz rektora Faričića nazočili prorektorica Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Ivana Lončar i ataše za obrazovanje u portugalskom veleposlanstvu Maria José Homem.

Rektor Faričić složio se kako dvije kulture imaju mnogo dodirnih točaka. Izrazio je uvjerenje da će se kontakti i u budućnosti produbljivati ne samo kroz učenje jezika i humanističke studije, već i suradnju u projektima zaštite mora i razvoja modernih tehnologija povezanih s mediteranskim podnebljem.
 


Reci što misliš!