Događaji

Projekt AgroAgora udruge

"Eko-Zadar" na sajmu "Jesen u Lici", ispitat će i interes za urbanim vrtovima u Zadru

Članice i volonterke udruge „Eko-Zadar“ gostovat će u subotu 5. listopada na sajmu „Jesen u Lici“ u Gospiću.

Na info štandu udruge provodit će, između 10.30 i 13.30 sati, informiranje poljoprivrednika o obrani od štetnika i bolesti na prirodan način. Autorica letka „Obrana od štetnika i bolesti na prirodan način“ je permakulturna dizajnerica Cvijeta Biščević, a aktivnost se održava u sklopu projekta AgroAgora. 

Projekt u ukupnoj vrijednosti od 10.500,00 EUR financira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske.  Letak je dostupan za preuzimanje na mrežnim stranicama udruge na poveznici

Do konca veljače sljedeće godine,  u sklopu projekta AgroAgora poljoprivrednici iz tri županije biti će educirani o obrani od štetnika i bolesti i mjerama iz Zajedničke poljoprivredne  politike, bit će održano predavanje o primjeni novih tehnologija u poljoprivredi, te dva savjetovanja poljoprivrednika za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Savjetovanja poljoprivrednika i predavanje realizirat će se u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-om). Projekt AgroAgora bavi se i temom urbane poljoprivrede, te će putem ankete koja će biti pokrenuta u listopadu ove godine  biti ispitan interes građanki i građana Zadra za korištenjem urbanih vrtova. Rezultati ankete bit će javno predstavljeni kao uvod u predavanje i javnu tribina o okolišnim, klimatskih i društvenim dobrobitima urbanih vrtova u Zadru. 

Ispitati interes za urbanim vrtovima u Zadru

- U sklopu projekta „Urban Farming Education for Sustainable Future“ udruga „Eko-Zadar“ je prošle godine  izradila Studiju urbane poljoprivrede u Hrvatskoj. Studija je pokazala potpun izostanak urbanih vrtova u Dalmaciji, te kako među 10 hrvatskih gradova s najvećim brojem stanovnika samo Split i Zadar, drugi i peti grad po broju stanovnika, još uvijek nemaju uspostavljene urbane vrtove. Urbani vrtovi, odnosno u širem smislu - urbana poljoprivreda, pozitivno utječu na ublažavanje klimatskih promjena što je posebno važno upravo za dalmatinske gradove s izrazito visokom ljetnim temperaturama i značajno manjim javnim zelenilom od gradova u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Istodobno, urbana poljoprivreda može doprinijeti i povećanju dostupne lokalno proizvedene hrane i imati pozitivan utjecaj na prehrambenu (samo)održivost i skraćivanje lanaca opskrbe.

S obzirom da u Zadru do sada nije pokrenuta inicijativa za formiranje urbanih vrtova, željeli smo ovu temu otvoriti ispitujući za početak trenutni interes građanki i građana, rekla je Nives Rogoznica, voditeljica odnosa s javnošću projekta AgroAgora . 


Reci što misliš!