Događaji

tjedan filantropije

Zadar postao centar dobročinstva

Zadar postao centar dobročinstva
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Hrvatska je još jednom obilježila Europski dan filantropije i zakladništva. Naime, svakog 1. listopada obilježava se Europski dan filantropije i zakladništva diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, i to u sklopu Tjedna filantropije.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj kao koordinatoricom Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT!, po deveti put  se uključila u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva, i to tijekom Tjedna filantropije, koji je održan u razdoblju od 23. rujna do 1. listopada 2024. godine. 

Tjedan filantropije u Zadru Tjedan filantropije u Zadru

Članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobroBIT!, organizirale su ovim povodom brojne aktivnosti kojima je cilj bio motivirati što veći broj građana da svojim vlastitim angažmanom doprinesu daljnjem razvoju filantropije u Hrvatskoj. 

FILANTROPIJA U ZAJEDNICI bila je središnja tema obilježavanja Tjedna filantropije kojom se potiče angažman kreatora promjena u lokalnoj zajednici s naglaskom na podršku potrebitima, ali i stvaranju ozračja dobrote i povezanosti stanovnika lokalnih zajednica.

Središnje obilježavanje održano je 30.9. i 1.10. na dvije zadarske lokacije: u IMPACT centru - Europskom centru međusektorske suradnje za održivi razvoj te u Klaustaru Samostana sv. Frane.

Osim predstavnika osam gradova iz tri županije i deset srednjih škola, u radni dio obilježavanja uključili su se i mladi te osobe treće životne dobi koji kao kreatori pozitivnih promjena u svojim zajednicama osmišljavaju modele uključivanja građana u potrebne promjene te pokreću inicijative i aktivnosti kojima se doprinosi ostvarenju lokalnih potencijala samoodrživosti te kulture davanja u općekorisne svrhe u uključenim gradovima.

Horizontalnom temom Building Trust, Connecting Communities, međunarodni filantropski sektor naglašava svoj važan utjecaj, zajednice koje osnažuje i inovacije kojima teži. #October1Europe dan je za prepoznavanje važnosti utjecaja zaklada u Europi i svijetu te njihove nezaobilazne uloge u poticanju i podržavanju inicijativa, inovacija, ali i dugoročnih programa kojima se gradi povjerenje i ulaže u društveni razvoj kroz kulturu, djelovanje mladih, zaštitu prirode i okoliša, socijalnu skrb, obrazovanje, prevenciju zdravlja, promociju i zaštitu ljudskih prava te razvoj modernih, zelenih i uključivih lokalnih zajednica. 

Obilježavanjem ovogodišnjeg Europskog dana filantropije i zakladništva dokazali smo da kao zajednica kojoj pripadamo i u kojoj živimo može postati još bolja povezivanjem svih koji žele doprinijeti pozitivnim promjenama. Svatko od nas može biti kreator pozitivnih promjena, a zajedničkim radom možemo postići velike stvari i stvoriti bolje, održivije, prosperitetnije i sretnije zajednice.

 


Reci što misliš!