Događaji

4. listopada

“Večer uspomena” KUD-a Preko bit će posvećena priči o spari

“Večer uspomena” KUD-a Preko bit će posvećena priči o spari
Dino Stanin/PIXSELL

“Večer uspomena” KUD-a Preko održat će se u petak, 4. listopada u 19 sati, u Domu na žalu i bit će posvećena spari.

Priča o spari, kako navodi autorica i redateljica programa Vesna Dunatov, zapravo je priča o jednom zauvijek nestalom načinu života u Preku koji još traje samo u sjećanjima i kazivanjima starijih. Ujedno je to priča o priješkoj ženi koja je svoje brime nosila uspravno i ponosno.

Ovu bismo godinu mogli nazvati Godinom spare! Kulturno-umjetnička društva i udruge u Preku svoje su ovogodišnje aktivnosti posvetile spari. Udruga Tim započela je svoj projekt prije nekoliko mjeseci nazvavši ga Štorija o spari. Održavali su likovne i plesne radionice za djecu i za odrasle.

Na njima su se najmlađi upoznavali s običajima svojih predaka i učili o njihovim vrijednostima. Na taj način, ističe Vesna Dunatov, potiče se ljubav prema tradiciji i kulturnoj baštini koju će baš ta djeca njegovati i čuvati od zaborava.

Udruga žena Luzor već niz godina izrađuje spare koja su neslužbeno postale prepoznatljivi priješki suvenir, a KUD Preko na ovogodišnjoj “Večeri uspomena” (šestoj po redu) zaokružio je tu priču priredivši svojevrsnu pohvalu spari.

U programu će nastupiti članice KUD-a Preko, Ženska klapa Lavandiere, Udruga žena Luzor, članice Udruge Tim i nekadašnje učenice  Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra.


Reci što misliš!