Događaji

unizd

Zadarska studentska zajednica od oko pet tisuća studenata danas primila svoje nove članove

Zadarska studentska zajednica od oko pet tisuća studenata danas primila svoje nove članove

Na Sveučilištu u Zadru studente prve godine jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih studija u Svečanoj dvorani primili su rektor prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektorica prof. dr. sc. Anita Pavić – Pintarić i voditeljica Studentske službe Emilija Matassi Botunac.

Zadarska studentska zajednica od oko pet tisuća studenata danas je primila svoje nove članove.

Na Sveučilištu u Zadru studente prve godine jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih studija u Svečanoj dvorani primili su rektor prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektorica prof. dr. sc. Anita Pavić – Pintarić i voditeljica Studentske službe Emilija Matassi Botunac.

Prijem studenata prve godine na Sveučilištu u Zadru Prijem studenata prve godine na Sveučilištu u Zadru

Kasnije su im dobrodošlicu na matičnim odjelima zaželjeli pročelnici i nastavnici koji će biti uz njih sljedećih nekoliko godina.

Kako bi što lakše ušli u akademski svijet jutros su im se najprije obratili njihovi kolege studenti. Studentica psihologije Hana Sivec prenijela im je svoja iskustva studiranja, ali i bavljenja sportom, budući da se pridružila sveučilišnoj plivačkoj ekipi i tako stekla status studentice-sportašice, što joj je omogućilo bolje balansiranje obvezama iz studiranja i bavljenja sportom. Predsjednik Studentskog zbora Luka Lešić poželio im je puno uspjeha u novom poglavlju života koje otvaraju.

- Kao predsjednik Studentskog zbora mogu reći da niste sami. Kao kolege studenti borit ćemo se za vaša prava, interese i ideje jer nismo samo predstavnici, nego kolege koji će vas saslušati. Vrijeme je velikih promjena, studenti imaju snagu stvoriti bolju i jaču budućnost, a kroz Studentski zbor možete raditi na stvaranju okruženja u kojem se svi mogu jednako razvijati, poručio im je Lešić.
Rektor Faričić upoznao ih je s bogatom sveučilišnom tradicijom grada u kojeg su došli, počevši od prve visokoškolske ustanove na području današnje Hrvatske iz 1396., preko državnog sveučilišta za vrijeme francuske uprave do osnivanja Filozofskog fakulteta 1955. godine, a zatim i Sveučilišta u Zadru 2002.

- Naša vizija je stvaranje transfera novih znanja i tehnologija, inovativnih znanja prema potrebama društva i gospodarstva, uz društveno odgovorno ponašanje i etički visoke standarde. Dolaskom u Zadar učinili ste dobru stvar za svoje akademsko napredovanje, ne samo kroz ono što ćete čuti u učionicama, nego i kritičko razmatranje, radoznalost i skepsu. Bit ćemo vam dobro sugovornici, suputnici, možda ponekad i supatnici, ali nadam se da ćemo dijeliti više radosnih trenutaka. Obrazovanje mora slijediti tržište rada, ali ne smije stati na tome. Sveučilište mora prednjačiti i istraživati neke nove smjerove razvoja, stvarati nova tržišta rada. Neke spoznaje neće uvijek biti moguće primijeniti u aktualnim tržišnim okolnostima, iskoristiti ih za brzu zaradu, ali ćete graditi sebe kao harmonične osobe, graditelje onoga što slijedi u budućnosti, poručio im je rektor Faričić.

U prigodnom programu nekoliko glazbenih brojeva izveli su maestro Dražen Habuš, Marino Perović i Tajna Zorica, a nakon izlaska na štandovima su se mogli informirati o radu Studentskog zbora, Centra za tjelovježbu i studentski šport, Centra za strane jezike, europske alijanse sveučilišta EU-CONEXUS...

Prvog dana nove akademske godine i Ured za međunarodnu suradnju sudjelovao je na prijemu studenata prve godine prijediplomskih studija informativnim štandom na kojem su zainteresirani mogli saznati više o mogućnostima koje im tijekom studija nudi Erasmus+ program mobilnosti. Istovremeno, održan je i tzv. Welcome Day za 66 stranih studenta s partnerskih sveučilišta koji su odlučili provesti semestar na Sveučilištu u Zadru.

Antonija Čirjak Debuš, iz Ureda za međunarodnu suradnju, studente je upoznala sa Sveučilištem te ih informirala o administrativnim obvezama tijekom mobilnosti. Studenti iz udruge ESN Zadar predstavili su novim studentima svoj rad kao i plan aktivnosti koje su za njih osmislili.

Uz navedene prezentacije, studentima je organiziran obilazak Sveučilišta i starog centra Zadra, kao i individualni prijemi na sveučilišnim odjelima. Također, u prvom tjednu mobilnosti za njih su organizirana i korisna predavanja Hrvatske gorske službe spašavanja i Studentskog savjetovališta, a sve s ciljem osvješćivanja potencijalnih opasnosti i povećanja sigurnosti studenata tijekom izleta u prirodu kao i psihološke pomoći i podrške koju studenti mogu zatrebati tijekom boravka u stranoj zemlji.
 


Reci što misliš!