Događaji

info kantun

Počinje sezona cijepljenja, osigurano 20.000 doza

Počinje sezona cijepljenja, osigurano 20.000 doza
Luka Stanzl/PIXSEL

Dolaskom hladnijeg vremena počinje sezona respiratornih bolesti. Među njima sve je češća pneumokokna bolest, koja nerijetko uzrokuje upalu pluća, a za mnoge može biti fatalna.

Novinarka Matea Mikić javila se za podnevni Dnevnik HTV-a i kazala kako liječnici poručuju da zaštita postoji, a ona se može sažeti u jednu riječ - cijepljenje.

- Cjepivo protiv pneumokoka dostupno je i besplatno za sve pacijente koji su u riziku od razvoja težih komplikacija bolesti. Prvenstveno se tu misli na kronične pacijente koji imaju problema sa srcem, plućima ili šećernom bolešću, izvijestila je.

Dodaje kako je osigurano 20.000 doza cjepiva, a ono će biti distribuirano diljem Hrvatske.

- Pacijenti se mogu cijepiti kod svojih liječnika obiteljske medicine ili u Zavodima za javno zdravstvo. Ono što su liječnici također istaknuli je da je ovo cjepivo koje je poznato i koje se koristi već dugi niz godina. Tako da su itekako dobro upoznati sa svim mogućim nuspojavama, a za njih kažu da su minimalne. Pozivaju sve pacijente da ne čekaju i da se dođu cijepiti jer su čekaonice već sada prepune pacijenata s respiratornim bolestima, izvijestila je Mikić.


Reci što misliš!