Događaji

#02.listopada

Predavanje: Uzroci i posljedice depresije kod osoba treće životne dobi

Predavanje: Uzroci i posljedice depresije kod osoba treće životne dobi
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Udruga je osnovana u lipnju 2024. a njen predsjednik je Marko Mijić, dugogodišnji turistički djelatnik. Prema Statutu članovi Udruge mogu biti svi, ne samo umirovljenici, već i oni koji na svojim leđima osjećaju treću životnu dob, njihovi prijatelji, poznanici i rodbina, a koji na jedan svrsishodan način žele kreirati svoje slobodno vrijeme.

Za upis u Udrugu nije uvjet mjesto stanovanja Zadar, Statutom Udruge je predviđeno da to mogu biti osobe iz drugih mjesta, unutar i izvan Zadarske županije, čak iz inozemstva, koji ispune pristupnicu i plate godišnju članarinu.

Cilj Udruge je veća socijalizacija ljudi treće dobi, njihovo povezivanje sa osobama, sličnih motiva i stavova kroz razbibrigu, zabavu, putovanja i edukativna predavanja iz raznih oblasti društvenog djelovanja.

Osim gore navedenog predavanja iz psihologije, slična planiramo iz medicine, prava, ekonomije i financija, informatike, stranih jezika, povijesti, zemljopisa, kako bi se umirovljenici uz edukaciju još više i bolje implementirali u društvo, ali i dali svoj glas u rješavanju vlastitih socio-ekonomskih problema, kao socijalno najosjetljivija kategorija hrvatskog stanovništva.

Sa kvalitetnim Programom rada nastojat ćemo aplicirati za europska sredstva, udruživati se i povezivati sa drugim, sličnim udrugama iz zemlje i inozemstva, a osim navedenog neizostavne su i zabave, putovanja, kreativne radionice i izložbe, poetske večeri naših članova i to ne bilo gdje, nego u najatraktivnijim prostorima grada, da nas svi vide i za nas čuju.

Za sada smo više nego zadovoljni odazivom, što nas potiče da proaktivno djelujemo prema Gradskim strukturama vlasti s ciljem dobivanja vlastitih prostorija. Privremena adresa Udruge je Narodni trg br. 5. u Zadru.

Zašto 3. Dob?
Kao novopečeni umirovljenik imam dovoljno snage i energije da okupim svoje istomišljenike i da im ponudim jednu novu formu umirovljeničkog povezivanja i djelovanja. Ono što je najvažnije – nećemo i ne želimo biti kao druge Udruge u gradu, želimo biti proaktivni, uključivi, a ne isključivi, viđeni i prepoznati, socijalni, a ne asocijalni, zatvarajući se u vlastite prostore i djelovati na margini našeg Grada.

Udruga 3. Dob će inicirati brojne projekte na dobrobit umirovljenika, koje istina ne može sama riješiti, ali će se zato naš glas čuti do onih, koji to, kroz dnevnu politiku, mogu artikulirati i realizirati.


Reci što misliš!