Događaji

#porez

Ako spadate u ovih devet kategorija, nećete plaćati porez na nekretnine

Ako spadate u ovih devet kategorija, nećete plaćati porez na nekretnine
Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo financija ove je srijede, nakon ranijih najava Vlade, konačno pustilo u javno savjetovanje izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima će se uz to uvesti i porez na nekretnine, dok će se nasuprot tome ukinuti porez na kuće za odmor, navodi Večernji list.

U najavljenim izmjenama također će i dio prihoda otići državi, točnije 20 posto, dok će ostalo pripasti gradovima i općinama.

“Ovim Prijedlogom predmet oporezivanja jasnije je propisan kao svaka stambena zgrada ili stambeni dio stambeno-poslovne zgrade ili stan te svaki drugi samostalni funkcionalni prostor namijenjen stanovanju, dok se nekretninom ne smatraju gospodarstvene i poslovne zgrade”, detaljizirano je također u prijedlogu na kojeg svi zainteresirani mogu ostaviti svoj komentar.

Također, u devet mogućih slučajeva građani će biti i oslobođeni plaćanja poreza na nekretnine, a Ministarstvo je navelo i koje. Svi ostali, stoji u prijedlogu, imat će “jasnu obvezu plaćanja poreza za sve nekretnine u njihovom vlasništvu, osim za one koje koriste za stalno stanovanje vlasnika”.

Moguće varijante

Devet mogućih varijanti u kojoj su građani oslobođeni plaćanja poreza su:

nekretnine koje služe za stalno stanovanje nekretnine koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu za stalno stanovanje nekretnine javne namjene i nekretnine namijenjene institucionalnom smještaju osoba nekretnine koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji, ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci nekrentnine preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja.

Ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci nekretnine koje uslijed proglašenja prirodnih nepogoda u određenom poreznom razdoblju nisu podobne kao stambeni prostor u ostalim slučajevima kada se iz svih okolnosti može utvrditi da je onemogućena stambena namjena nekretnine nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze isključivo na teritoriju te jedinice lokalne samouprave

Pitanje vlasništva

Pitanje vlasništva utvrđuje se zemljišnim knjigama, no Ministarstvo predviđa da će i dalje neke nekretnine imati neriješenu situaciju, pa se navodi i izuzetak prema kojem će se poreznim obveznikom smatrati onaj tko stanuje u toj nekretnini, ako vlasnika nije moguće odrediti.

Korisnik nekretnine u ovom slučaju određuje se prema odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu („Narodne novine“, br. 68/18, 110/18 i 32/20). Prema tome, korisnik nekretnine u smislu ovog Zakona, smatra se poreznim obveznikom ako je na njega obveza plaćanja komunalne naknade prenesena pisanim ugovorom, ako nekretninu koristi bez pravne osnove ili ako se ne može utvrditi vlasnik.”

Općim poreznim zakonom propisano je da u poreznom postupku teret dokaza za činjenice koje smanjuju ili ukidaju porez snosi porezni obveznik.

U skladu s navedenim teret dokazivanja svih činjenica i okolnosti prema kojemu se utvrđuje da se nekretnina koristi za stalno stanovanje, pri čemu se uzima u obzir središte životnih interesa osobe (kako osobne tako i gospodarske veze), snosi porezni obveznik.

Upravo radi navedenog, sama prijava prebivališta na adresi nekretnine ne smatra se utvrđenom činjenicom stalnog stanovanja na nekretnini jer samo po sebi ne znači da se nekretnina koristi za stalno stanovanje i ne oslobađa osobu od obveze plaćanja poreza na nekretnine već se sveobuhvatno promatraju cjelokupni dokazni materijali koji upućuju na središte životnih interesa osobe.


Reci što misliš!