Događaji

#poplave

Vodeni val prolazi Hrvatskom, Trut poslao upozorenje svima koji žive blizu rijeka

Vodeni val prolazi Hrvatskom, Trut poslao upozorenje svima koji žive blizu rijeka
Davor Javorovic/PIXSELL

Stožer civilne zaštite osječko-baranjske županije sastao se u srijedu, nakon čega su izjave za medije dali župan Mato Lukić, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ministar Tomo Medved i general Željko Ljubas.

Đuroković je ponovio da je ciklona Borisa donijela velike oborine. “Spremno doečkujemo vrhunac vodenog vala koji je danas, tijekom noćnih sati u najvišem vodostaju ušao u Hrvatsku i dosegao 708 cm.”

“Sve sastavnice društva su bile spremne dočekati vodni val na razini od 775 cm, kako je bilo projicirano, nije se ostvarilo, ali smo bili spremni dočekati ga i taj vodni val ispratiti bez većih šteta iz Hrvatske. Danas i sutra je opterećenje na području Kopačkog rita, Aljmaša, Osijeka, u petak na području Vukovara, a tijekom vikenda Ilok i na kraju očekujemo da će vodni val bez šteta izaći iz Hrvatske”, rekao je Đuroković.

Kazao je da iako je nešto niži vodni val od očekivanog, i dalje su to ozbiljni vodostaji i sve će službe raditi danonoćno dok vodni val ne izađe iz Hrvatske.

Trut je također ponovio da ništa nije slučajno te naglasio da su počeli s pripremama na vrijeme.

“Imali smo jučer prevrtanje čamca civilnih osoba koji su par minuta prije 8 sati naletjeli na nešto u Dunavu, oko 2 km prije Aljmaša, jedan je isplivao iz Dunava, pozvao je pomoć i krenula je potraga za drugim civilom i pronašli su i njega. Ovom prilikom bi upozorio sve građane koji su blizu rijeka da ne ulaze u vodu, pogotovo ne u noćnim satima kada sve pluta”, poručuio je Trut.

“Tristo pripadnika Hrvatske vojske nalazi se u pripravnosti, kao i određena sredstva kao što su čamci i sl. Vojska će biti u pripravnosti do opoziva, odnosno do prolaska krizne situacije”, poručio je general.

“Ovaj vodeni val će proći sigurno kroz Hrvatsku i poduzete su sve radnje”, započeo je ministar Medved.

“Stožer je svjestan svih rizika do kojih može doći i dok vodeni val ne izađe iz Hrvatske, ovaj stožer će biti pripravan. Ne očekujemo veće štete i izvanredne okolnosti”, kazao je ministar koji se zahvalio svim sudionicima.

 


Reci što misliš!