Događaji

knin

Umirovljeni pedijatri vratili se na posao

Umirovljeni pedijatri vratili se na posao
Unsplash

Da nema dvoje umirovljenih pedijatara koji su se vratili na posao, bebe i djeca u Kninu ne bi imala liječnika.

Rade Marica Arula Mrđen i njezin čak deset godina stariji kolega. Roditelji strahuju što će biti kada oni odu, jer do Šibenika s djecom nimalo nije lako.

Pedijatrijsku skrb u Kninu ‘drži’ dvoje umirovljenih liječnika koji rade na četiri sata uz mirovinu. Zahvaljujući njihovoj dobroj volji i želji za radom, najmlađi pacijenti imaju liječničku skrb.

No, što će se dogoditi kada umirovljenici pedijatri prestanu s radom, pitaju se roditelji koji strahuju da će tada morati ‘potegnuti’ sve do Šibenika. Uz umirovljenu pedijatricu Maricu Arula Mrđen, radi i njezin deset godina stariji kolega, dr. Eugenio Stoini.

“Osjećam se da mogu, dakle, da kucnem dobrog sam zdravstvenog stanja i vodim računa o tome. Tako da ta četiri sata su mi sad onako taman”, rekla je za HRT umirovljena pedijatrica u Kninu.

Pedijatrija kao rudnik koji ne motivira

Rad s malim pacijentima nije nimalo lak. Ova umirovljena liječnica ‘povratnica’ kaže da je pedijatrija rudnik u zdravstvu koji ne motivira mlade ljude. Kada je završila studij, dodaje, nije ni ona mislila da će ići u pedijatriju.

“Čujte, treba vam posao i vi dođete raditi tu i sve se zavoli”, kaže pedijatrica Mrđen.

Ravnatelj Doma zdravlja Šibenik, Petar Čagalj ističe da je isti problem na području cijele županije. Ukupno je sedam pedijatrijskih timova, a od tih sedam samo dvoje je mlađe od 50 godina.

Unatoč inicijativama u vidu podizanju plaća i rješavanja stambenog pitanja, zainteresiranih mladih liječnika jednostavno, kaže, nema. Sve je više liječnika starijih od 60 godina u Hrvatskoj, a na četiri sata radi više od 600 umirovljenika, o čemu smo pisali ovdje.

“Nama bi trebalo ovaj čas poslati na specijalizaciju barem četvero mladih doktora da bi se kroz pet, šest godina osigurao kontinuitet i kvalitetan rad”, rekao je Čagalj.


Reci što misliš!