Događaji

#godišnjica

Obilježna 33. godišnjica progonstva žitelja Vukšića i spomen na 15 žrtava domovinskog rata

Obilježna 33. godišnjica progonstva žitelja Vukšića i spomen na 15 žrtava domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa, kod župne crkve sv. Mihovila u Vukšiću protekle nedjelje, 22. rujna obilježena je 33. obljetnica progonstva žitelja Vukšića i spomen na 15 žrtava Domovinskog rata.

Tim povodom služena je i Sveta misa zadušnica za sve vukšićke žrtve u župnoj crkvi sv. Mihovila, koju je predvodio župnik fra Božo Mandarić. Nakon Svete mise fra Božo Mandarić dao je odrješenje za sve poginule branitelje i ubijene civile Vukšića.

Već tradicionalno mnoštvo okupljenih vjernika, mještana Vukšića i okolnih sela došli su odati počast svim žrtvama Domovinskog rata.  Ispred spomenika i centralnog križa vijence su položili i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih branitelja i ubijenih civila, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata  Vukšić , mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske i Šibensko-kninske županije. 

U ime Grada Benkovca vijenac i svijeće su položili gradonačelnik Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Benkovca Zoran Ledenko.

Poseban gost bio je poznati pjesnik, hrvatski časnik i domoljub Ante Nadomir Tadić -Šutra koji je nakon završetka obilježavanja obljetnice ,sve nazočne dirnuo s predivnom domoljubnom pjesmom o Vukšiću. Treba podsjetiti kako su srpski agresori 27. rujna 1991. godine, uoči blagdana sv. Mihovila nebeskog zaštitnika Vukšića, razorili tri mjesne crkve i cijelo selo spalili.

Srpski zlikovci su uz veliku potporu tzv. JNA nakon višemjesečnog otpora hrabrih malobrojnih vukšićkih branitelja zauzeli Vukšić i sve mještane protjerali u četverogodišnje progonstvo. 

Tijekom okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila uglavnom starije dobi. U obrani Hrvatske na oltar domovine svoje živote položilo je šest hrvatskih branitelja iz Vukšića. Kao i svake godine organizator obilježavanja obljetnice i sjećanja na žrtve Domovinskog rata bila je baniteljska udruga UDBDR Vukšić.
 


Reci što misliš!