Događaji

Novi prijedlozi zakona

Stižu nove mjere za duhanske proizvode, uz još strože mjere zaštite maloljetnika

Stižu nove mjere za duhanske proizvode, uz još strože mjere zaštite maloljetnika
Josep M Suria / Freepik

U Hrvatskoj se pripremaju značajne izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koje su trenutno u javnoj raspravi do 24. rujna.

Novi prijedlozi zakona donose niz mjera usmjerenih na smanjenje uporabe duhanskih proizvoda, osobito među mladima te proširuju zabrane i sankcije za prekršitelje.

Kako prenosi RTL Danas, jedna od ključnih promjena je zabrana uporabe grijanih duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima u kojima je već zabranjeno pušenje klasičnih cigareta. Ova mjera ima za cilj smanjiti izloženost građana štetnim tvarima u javnim prostorima.

Uz to, izmjenama zakona omogućit će se ministru zdravstva da na razdoblje do 12 mjeseci zabrani nove duhanske proizvode koji trenutno nisu obuhvaćeni zakonom, čime se otvara prostor za brzo reagiranje na nove trendove u uporabi duhanskih i srodnih proizvoda.

 

Još jedna značajna izmjena odnosi se na strože mjere zaštite maloljetnika. Osim cigareta i elektroničkih cigareta, prodaja nikotinskih vrećica maloljetnicima sada će biti izričito zabranjena. Iako je prodaja duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina već bila zabranjena, novi zakon uvodi i visoke novčane kazne za prekršitelje.

Tako će se kazne za prodaju duhanskih proizvoda maloljetnicima, uključujući bezdimne proizvode, biljne proizvode za pušenje i nikotinske vrećice, kretati od 9.333 do 20.000 eura. Ovom izmjenom jasno je definirano da će se prodaja svih tih proizvoda kažnjavati.

 

Podsjetimo, još smo u lipnju pisali da su učenici Tehničke škole u Zagrebu pod vodstvom nastavnice Martine Bielen istraživali ovisnost o snusu kod adolescenata. Jedan od zaključaka bio je taj da je snus sve popularniji među učenicima koji ga kupuju pa preprodaju međusobno te da nije ništa manje štetan od cigareta.


Reci što misliš!