Događaji

#demografija

Kako bi Hrvatska najlakše mogla privući povratnike?

Kako bi Hrvatska najlakše mogla privući povratnike?
Međimurska županija

Dosadašnjim demografskim mjerama na nacionalnoj i lokalnoj razini postignuti su neki pozitivni iskoraci, ali, vrijeme je da demografskom pitanju pristupimo kao ključnom nacionalnom pitanju, zaključak je današnje konferencije na temu demografije održane u Poličniku.

Područje ove četiri županije - Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko- kninske i Dubrovačko- neretvanske u nepovoljnoj je demografskoj situaciji. Moramo pronaći način kako usporiti procese i nadati se da će se minus pretvoriti u plus, kaže Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Čitavo ovo vrijeme hrvatske samostalnosti i suverenosti, gubimo utrku s demografskom revitalizacijom naše države, rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

- Moje ministarstvo na sebe je preuzelo velike obveze kako bi pomogli u demograskoj revitalizaciji Hrvatske. Izradit ćemo Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine. Ovom strategijom propisat ćemo mjere kojima ćemo mladim obiteljima učinili priuštivo stanovanje, kazao je Bačić.

- Demografska kriza zahvatila je i ovaj dio Hrvatske. Naš odgovor kao društva, kao zajednice - treba biti usmjeren na tri aspekta; kako podignuti razinu reprodukcije, smanjiti iseljavanje, potaknuti povratnike, kazao je Živić.


Reci što misliš!