Događaji

#emsea

Otvorena 11. Konferencija EMSEA na Sveučilištu u Zadru

Otvorena 11. Konferencija EMSEA na Sveučilištu u Zadru

Na Sveučilištu u Zadru danas je započela 11. konferencija EMSEA (European Marine Science Educators Association), koja će trajati do četvrtka, kada je predviđen obilazak Nina. Konferenciju u suradnji s EMSEA organizacijom i Društvom istraživača mora "20000 milja" organiziraju Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja te Odjel za pedagogiju.

Konferencija se fokusira na oceansku pismenost, odnosno znanje o moru, a Hrvatska i Zadar odabrani su kao domaćini zbog svoje bliske povezanosti s morem i njegovom važnosti. Cilj je doprinos daljnjem istraživanju mora, obrazovanju i podizanju svijesti o ulozi mora za prirodu, čovjeka i društvo te očuvanju njegovih resursa.

11.konferencija EMSEA 11.konferencija EMSEA

Doc. dr. sc. Melita Mokos s Odjela za ekologiju istaknula je važnost obrazovanja ne samo mladih, već i odraslih. "Ne možemo čekati da mladi odrastu i riješe naše probleme. Hrvatska je jako povezana s morem, a gospodarske aktivnosti, kultura i tradicija ovise o njemu. Važno je razgovarati o problemima i načinima zaštite mora," rekla je Mokos.

Prorektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Lena Mirošević, uputila je prigodne pozdrave sudionicima te im poželjela plodnu raspravu o najvažnijem resursu Hrvatske, naglasivši ljepote mora koje će moći vidjeti tijekom konferencije.

Među brojnim temama koje će biti obrađene nalaze se oceanska utrka, oceanska pismenost, plava ekonomija, plodovi mora u plavoj ekonomiji, zaštita i upravljanje podvodnim kulturnim lokalitetima te upravljanje morem.

Konferencija uključuje nekoliko plenarnih predavanja, više od 90 usmenih i poster priopćenja. U sklopu HORIZON Europe projekta BlueLightS, u srijedu će se održati prva nacionalna panel rasprava o stanju plavog obrazovanja u Hrvatskoj, s temom "Implementacija plavog obrazovanja u obrazovni sustav Republike Hrvatske – prilike i izazovi".


Reci što misliš!