Događaji

#kontrole

Bijela kuća: Kontrole spriječile prodaju tisuća komada oružja mladima i nasilnicima

Bijela kuća: Kontrole spriječile prodaju tisuća komada oružja mladima i nasilnicima
Ilustracija Sanjin Strukić/PIXSELL

Pojačane provjere spriječile su prodaju tisuća komada oružja mlađima od 21 godine i osuđenicima zbog obiteljskog nasilja, priopćila je Bijela kuća u nedjelju, godinu dana nakon što je predsjednik Joe Biden osnovao novi ured kako bi ubrzao rad na sprječavanju nasilja uzrokovanog vatrenim oružjem.

Zabilježeno je 17 posto manje ubojstava u tom razdoblju, što se nadovezuje na najveći do sada zabilježeni pad ubojstava u 2023., priopćila je Bijela kuća.

Prema podacima organizacije Gun Violence Archive masovne pucnjave također su smanjene za 20 posto do sada u 2024. u usporedbi s prethodnom godinom.

Očekuje se da će ove godine biti najmanje masovnih pucnjava od 2019.

FBI je proveo više od 300.000 pojačanih provjera prošlosti za osobe mlađe od 21 godine, kako je propisano Bidenovim Zakonom o sigurnijim zajednicama iz lipnja 2022.

Nakon provjere onemogućeno je više od 3.500 kupnji oružja, a pojačane provjere same su bile odgovorne za gotovo 900 blokiranih prodaja, priopćila je Bijela kuća.

Provjere za osobe osuđene zbog obiteljskog nasilja spriječile su više od 4.600 prodaja oružja 2024.

Stefanie Feldman, čelnica ureda zaduženog za kontrolu oružja, kazala je kako je napredak odraz djelovanja Bidenove administracije, povećane suradnje između saveznih agencija, bolje suradnje s lokalnim vlastima i saveznim državama, kao i programa zaštite mentalnog zdravlja.

Najavila je da će predsjednik Biden te potpredsjednica i predsjednička kandidatkinja Kamala Harris uskoro obznaniti nove mjere.

Nije dala druge detalje, ali je rekla da one uključuju "potpuno nove ideje" te da će biti potrebno puno rada kako bi se provele do kraja Bidenova mandata u siječnju.

Kontrola prodaje oružja bila je važno pitanje za Bidena i Harris od 2021. kada su došli na vlast.

Oboje posjeduju oružje.

Demokrati se zalažu za strože zakone u vezi posjedovanja oružja te argumentiraju da bi se time spriječila brojna ubojstva.

Republikanci su generalno protiv strožih zakona, a pozivaju se na drugi amandman ustava koji afirmira pravo na nošenje oružja.


Reci što misliš!