Događaji

sagradio prvi moderni hotel

U Biogradu otkriven spomenik armenskom arhitektu Karaganjanu, "ocu biogradskog turizma"

U Biogradu otkriven spomenik armenskom arhitektu Karaganjanu,

U Biogradu na Moru u subotu je otkriven spomenik "ocu biogradskog turizma", armenskom arhitektu Karaganjanu koji je 1933. sagradio prvi moderni hotel u Biogradu, uredio plažu i proširio električnu mrežu.

"Od ovog ću grada napraviti Nicu" rekao je Karaganjan tridesetih godina prošlog stoljeća gledajući s klupice u Biogradu prema otocima.

Božidar ga je poznavao te se i osobno uvjerio kakav je vizionar bio.

- Kad je napravio hotel, htio je napraviti žičaru od mola do Katarine i od Katarine do Tkona, rekao je Božidar Lucin.

- Sad zamislimo 120 soba, topla i hladna voda, automobili koje ste mogli iznajmiti, motorne čamce, i kockarnica i sve ono vizionarstvo, koje je on planirao, međutim, nažalost zbog događanja koja su uslijedila nakon Drugog svjetskog rata, to se nije dogodilo, naglasio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić. 

Njegova tvrtka je gradila ortopedsku bolnicu, a s osobnim kapitalom sagradio je hotel. No Karaganjan je završio u logoru, a potom napustio i ovaj dom. Ali Biograd mu se odužio.

- Dosta neočekivano bilo za sve nas, Armence u Hrvatskoj, to je velika čast da smo prisustvovali danas tom velikom događaju, poručio je veleposlanik Armenije u Hrvatskoj Nj. E. Ashot Hovakimian.

Gotovo sto godina kasnije, Biograd je sinonim za turizam, nautiku, zbraja rekorde nakon još jedne uspješne sezone.

- Zasada podaci govore da smo tri posto više nego lani. Mislim da je taj postotak i već, s obzirom na to da ima dosta neprijavljenih gostiju, kazao je gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez.

Biograd je i poznato nautičko središte, a pretežito obiteljski turizam odvija se u kampovima, hotelima i privatnom smještaju.

- Radim u Biogradu kao spremačica. Danas mi je slobodan dan, pa razgledavam, istaknula je Sara, Filipini.

- U Biogradu su domaći ljudi jako gostoljubivi, ljubazni i sretni, a grad je tako ugodan i topao, dodala je Lisa, Filipini.

Nije Nica, nego jedan jedini Biograd na Moru i turizam mu - cvate.


Reci što misliš!

 Izdvojeno