Događaji

ojačavaju se nasipi

Hrvatska se priprema za vodeni val; bit će niži od predviđenog

Hrvatska se priprema za vodeni val; bit će niži od predviđenog
Davor Javorovic/PIXSELL

Vodeni val u Hrvatsku treba stići u srijedu, no dobro je da će biti niži od predviđenog.

Ipak, pripreme traju, ojačavaju se nasipi, u pripravnosti je 300 vojnika, a umiruje i vijest da bi vodeni vrhunac trebao biti niži od prvotnih predviđanja.

- Voda će doći sasvim sigurno, voda će proći. Međutim, ukoliko se može zaustaviti ona najveća šteta koju radi mulj, snage će pomoći stanovništvu da šteta bude što manja, rekao je Mato Lukić, osječko-baranjski župan. 

Željko Kovačević, rukovoditelj obrane od poplava Sektora B HrvatskiH voda, objasnio je zašto je siguran da vodostaj neće premašiti brojke iz 2013.

Prognoze sve točnije

- Prognoze su sve točnije i točnije. I naše prognoze i od kolega iz Mađarske te iz uzvodnih dionica Dunava. Na koncu, imamo već ostvarene vodostaje u Bratislave te procjene u Budimpešti, manji su nego što se očekivalo, kazao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u petak je na sjednici Vlade predstavio izvješće o pripremi i provedbi mjera obrane od poplava na vodnom području Dunava, poručivši da će vodeni val u Hrvatsku stići u srijedu 25. rujna te da je sve spremno za obranu.

- Vodni val je 300 riječnih kilometara od Hrvatske. Potvrđuju se prognoze kolega iz Mađarske da će vršno opterećenje u Budimpešti biti sutra na razini oko 840 centimetara, kazao je Đuroković.

 

Razina vodostaja ne bi trebala rasti više od 850 centimetara, što je niža razina u odnosu na poplavu iz 2014. godine za 40-50 centimetara.


Reci što misliš!