Događaji

#DAZ400

Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu 400. obljetnice Državnog arhiva u Zadru

Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu 400. obljetnice Državnog arhiva u Zadru
Šime Zelić/ PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 400. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva u Zadru, istaknuvši kako je ovaj Arhiv velika stvar i grad Zadar velik u hrvatskoj povijesti.

Predstavljena je i Monografija „400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024.“ Državni arhiv u Zadru među najstarijim je kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i skrbi za neke od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina za hrvatsku povijest. 

Svečana akademija povodom obilježavanja 400. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva Svečana akademija povodom obilježavanja 400. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva

„Ovaj je grad - Zadar, naš hrvatski Zadar - svoje slavenstvo i hrvatstvo živio i dokazivao pisanom riječju i stotinu godina prije osnivanja ovog Arhiva. Nije to samo Petar Zoranić, to je i Brne Karnarutić, Šime Budinić, Juraj Baraković, sve su to djela na našem jeziku, našeg naroda, našega dijalekta na kojem je to pisano“, rekao je Milanović u prigodnom obraćanju.
 
Dodao je kako je sve to Zadar u hrvatskoj povijesti sačuvao, očuvao i digao na jednu razinu i danas se može s ponosom istaknuti da je on i sveučilišni grad, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Milanović je istaknuo kako je broj od pet do šest tisuća studentica i studenata koji studiraju na Zadarskom sveučilištu taman po mjeri jednog lijepog grada s idejom i ambicijom da se razvija i gradi, ali ne preko noći, kao što ni Arhiv nije nastao prekoe noći, "kao što niti jedno veliko djelo ne nastaje preko noći, tako će i ovoj posao trajati.“  
 
„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje. Ovaj Arhiv je velika stvar, ovaj grad je velik u hrvatskoj povijesti. Njegova je sudbina uvijek bila na klackalici, ali je neupitno i duboko usidreno hrvatski, naš grad!“, dodao je.

Uoči svečane akademije Milanović je obišao Državni arhiv u Zadru, rekavši da su pismenost i zapisi jako bitni.

„Ne kaže se bez razloga i dubokog smisla – 'Riječi lete u zrak, dokumenti ostaju' - ti dokumenti su nešto za što se možete uhvatiti. Naravno, karta je jedno, a dokument vlasti i državništva nešto sasvim drugo. On je uvijek kroz povijest bio kompleksan i višeznačajan i samo ga pročitati, leksički ga obraditi nikada nije bilo dovoljno. Naime, vlastodršci manipuliraju ljudskim životima i sudbinama i ono što je zapisano ne treba uzimati zdravo za gotovo. Karte su druga stvar“, napomenuo je.
 
Na svečanosti su govorili još ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, zadarski župan Božidar Longin, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić i posebni savjetnik i izaslanik Ministrice kulture i medija RH Ivica Poljičak.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.


Reci što misliš!