Događaji

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar

GDCKZ donacijom higijenskih potrepština Pulmologiji OB Zadar obilježilo tjedan borbe protiv TBC-a

GDCKZ donacijom higijenskih potrepština Pulmologiji OB Zadar obilježilo tjedan borbe protiv TBC-a

Hrvatski Crveni križ svake godine od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze kao zajedničku akciju društava Crvenog križa a u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, čime se želi podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tim povodom predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar, već tradicionalno, posjetili su odjel Pulmologije Opće bolnice Zadar, gdje su pacijentima i odjelu uručili higijenske potrepštine.

Ovoga puta donacija se sastojala od pelena za inkontinenciju, higijenskih maramica te krema za dekubitus, koje će svakako, bar ne neko vrijeme, olakšati boravak u bolnici pacijentima Pulmologije.

Voditelj Odjela pulmologije zadarske Opće bolnice, dr. Željko Čulina, zahvalio je na donaciji te naglasio vainost ranog otkrivanja i pravilnog liječenja, jer je TBC izlječiva bolest.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća plub, ali može zahvatiti i neke druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi). lzvor zaraze je oboljela osoba u čijem se iskašljaju nalazi uzročnik - bakterija štapićastog oblika (bacil tuberkuloze) koji se širi kapljičnim putem kao prehlada.

Od tuberkuloze svake godine oboli više ljudi, nego li od bilo koje druge zarazne bolesti u svijetu pa je tuberkuloza postala epidemija globalnih razmjera. Prema aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od tuberkuloze godišnje oboli 10 milijuna osoba, a 1,3 milijun oboljelih umire.

Prema dostupnim podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2022. godinu u Republici Hrvatsko je bilo 159 novooboljelih od tuberkuloze (4,1 oboljeli na 100.000 stanovnika), a 18 osoba je umrlo od tuberkuloze.

Premda je u Republici Hrvatskoj dobra epidemiološka situacija, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti.

ČUVAJMO NAŠA PLUĆA!


Reci što misliš!