Događaji

sjednica vlade

Usklađivanje mirovina, majkama za svako dijete godina staža

Usklađivanje mirovina, majkama za svako dijete godina staža
Grgo Jelavic/PIXSELL

Sukladno našem izbornom obećanju, za svako rođeno dijete majke dobiti godinu dana mirovinskog staža, poručio je premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.

Najavio je i da će Ministarstvo gospodarstva analizirati situaciju sa 30 proizvoda za koje su ograničene cijene te vidjeti da li su potrebne neke promjene, donosi HRT.

Govoreći o novom paketu mjera usvojenom prije dva tjedna, vrijednom 250 milijuna eura kazao je kako Vlada i dalje subvencionira i cijene struje i, a nastavlja se subvencioniranje kada je riječ o naftnim derivatima. Također, najavio je Plenković - ministar Ante Šušnjar će sa svojim timom analizirati situaciju sa 30 proizvoda za koje su ograničene cijene te vidjeti da li su potrebne neke promjene.

Premijer je izrazio očekivanje da će nakon Standard & Poor'sa i ostale dvije agencije podignuti rejting Hrvatske u kategoriju A- sa pozitivnim izgledima.

Kazao je i kako su nastavljeni razgovori o pripremama za novi krug porezne reforme koja će u ponedjeljak biti predstavljena na GSV-u.

Plenković je najavio aktivnosti parlamentarne većine koje u fokusu imaju položaj starijih osoba. Tako će se u proceduru uptutiti Deklaracija o starijim osobama koja će u konačnici rezultirati donošenjem zakona o starijim osobama.

- Želimo uključiti u proces mirovinske reforme temu redefiniranja modela usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast inflacije - promjenom formule za usklađivanje mirovina u omjeru 85-15 prema povoljnijem indeksu. Podsjećam da će, sukladno našem izbornom obećanju, za svako rođeno dijete majke dobiti godinu dana mirovinskog staža, poručio je premijer.

Premijer je zahvalio svim članicama i članovima vlade na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu na početku nove sjednice Hrvatskog sabora, te napomenuo da su vladajući odgovorili na sva pitanja saborskih zastupnika te najavili daljnje aktivnosti Vlade u nizu sektorskih politika.


Reci što misliš!