Događaji

"OTOK KOJI ŽIVOT ZNAČI"

U Centru za kulturu Gozdenica projekcija ratnog dokumentarca

U Centru za kulturu Gozdenica projekcija ratnog dokumentarca

U petak, 20. rujna, u Centru za kulturu Gozdenica povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja veterana Domovinskog rata Grada Novalje održat će se svečana tribina i prikazivanje filma "OTOK KOJI ŽIVOT ZNAČI".

To je dokumentarni film o zbivanjima i aktivnostima na području otoka Paga u vremenskom periodu od 1990-1992 godine, iz usta aktivnih sudionika tog vremena, snimljen na izvornim lokacijama.

Film opisuje istinite događaje iz najkritičnijeg razdoblja stvaranja Moderne neovisne Republike Hrvatske, a obuhvaća vojne i civilne aktivnosti i radnje koje su poduzimane na području cijelog otoka u vremenu kada je bio strateška poveznica i most između sjevera i juga Hrvatske.

Formiranje i ustroj postrojbi, nabavka oružja, utvrđivanje položaja, organizacija života stanovništva, tranzita prometa, kao i briga o prognanicima samo su dio aktivnosti provođenih u naznačenom vremenskom periodu a predstavljaju trajnu vrijednost iz nastanka Republike Hrvatske i samih početaka Domovinskog rata. "OTOK KOJI ŽIVOT ZNAČI" je dokumentarni film realiziran u suradnji Udruge veterana Domovinskog rata Grada Novalje i Hrvatskog memorijalno-
dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a ravnatelj kojeg, Doc.dr.sci. Ante Nazor će nazočiti i premijeri filma , u petak, 20. rujna 2024.godine u Centru za kulturu Gozdenica u Novalji.

Tehnička pomoć, snimanje , montaža i režija ostvarena je uz suradnju sa filmskim studijom "Plavi film" iz Zagreba.
 


Reci što misliš!