Događaji

#digitalni izazovi

Razumijevanje cyberbullying-a i kako se boriti protiv njega

Razumijevanje cyberbullying-a i kako se boriti protiv njega
Davor Puklavec/PIXSELL

S početkom školske godine, osim radosti zbog povratka u školske klupe, mnogi se suočavaju i s negativnim utjecajima modernih tehnologija. Nažalost, među tim negativnim posljedicama nalazi se i cyberbullying.

Dok internet i mobiteli donose brojne prednosti, kao što su olakšana komunikacija i pristup informacijama, također otvaraju vrata novim oblicima nasilja koji mogu ozbiljno utjecati na mlade ljude.

Što je cyberbullying?

Cyberbullying uključuje različite oblike zlostavljanja putem internetskih i digitalnih kanala, uključujući društvene mreže, e-poštu, tekstualne poruke i online forume. Neki od najčešćih oblika cyberbullying-a uključuju:

-Slanje neprimjerenih i prijetećih poruka s namjerom da se povrijedi ili uzruja osoba.

-Dijeljenje neistinitih informacija ili glasina koje mogu štetiti reputaciji pojedinca.

-Namjerno isključivanje osobe iz online grupa ili zajednica.

-Dijeljenje privatnih slika ili videozapisa bez pristanka osobe.

Posljedice cyberbullying-a

Posljedice cyberbullying-a mogu biti duboko štetne i dugotrajne. Žrtve često doživljavaju:

Emocionalne probleme: Depresija, anksioznost, osjećaj bespomoćnosti i smanjeno samopouzdanje.
Smanjenje školskih rezultata: Stres i uznemirenost mogu utjecati na akademske performanse učenika.
Socijalna izolacija: Žrtve mogu biti isključene iz društvenih krugova, što može dovesti do osjećaja usamljenosti i izolacije.

Kako se boriti protiv cyberbullying-a?

Prevencija i rješavanje cyberbullying-a zahtijevaju zajednički napor od strane pojedinaca, obitelji, škola i društva u cjelini.

Evo nekoliko ključnih koraka:

Edukacija o cyberbullying-u, njegovim posljedicama i načinima prepoznavanja može pomoći u prevenciji. Roditelji, nastavnici i djeca trebaju biti svjesni kako prepoznati znakove ciber bulinga i kako reagirati.

Korisnici trebaju biti oprezni s dijeljenjem osobnih informacija na mreži. Postavljanje privatnih postavki na društvenim mrežama može pomoći u zaštiti privatnosti.

Ako postanete žrtva cyberbullying-a, važno je dokumentirati incidente i obavijestiti nadležne osobe, kao što su roditelji, nastavnici ili čak policija. Mnoge društvene mreže nude opcije za prijavu neprimjerenog ponašanja.

Pružanje emocionalne podrške i profesionalne pomoći žrtvama cyberbullying-a može biti ključno za njihovo emocionalno i psihičko ozdravljenje. Savjetnici ili terapeuti mogu pomoći u procesu povratka samopouzdanja.

Promicanje empatije, poštovanja i dobrih online manira može pomoći u smanjenju incidence cyberbullying-a. Uključivanje u pozitivne online zajednice može stvoriti podržavajuće okruženje.

Cyberbullying predstavlja ozbiljan problem koji pogađa sve dobne skupine i društvene slojeve. Borba protiv njega zahtijeva proaktivan pristup i zajedničke napore kako bi se stvorilo sigurnije online okruženje. Kroz obrazovanje, prevenciju i podršku, možemo raditi zajedno kako bismo smanjili utjecaj ovog oblika nasilja i zaštitili najugroženije članove društva.


Reci što misliš!