Događaji

#20. i 21. rujna

Desničini susreti 2024: Desetljeća znanstvenih rasprava o Obrovcu i obrovačkim desnicama

Desničini susreti 2024: Desetljeća znanstvenih rasprava o Obrovcu i obrovačkim desnicama

Tradicionalni znanstveni skup “Desničini susreti 2024.”, koji ove godine slavi svoj 20. jubilej, održat će se 20. i 21. rujna u Zadru i Obrovcu. Ovaj međunarodni skup okuplja 25 sudionika koji će svojim radovima obraditi temu “Obrovac i obrovačke desnice, cca 1800. - 1990.”

Prvi dan skupa, 20. rujna, predavanja će se održavati u Zadru, u prostorijama “stare Tehničke škole”, s početkom u 9:00 sati. Sudionici će imati priliku raspraviti značajke političkih, društvenih i kulturnih fenomena vezanih uz obrovačke desnice u 19. i 20. stoljeću. Znanstvena predavanja i rasprave bit će prilika za duboko istraživanje lokalne povijesti i njenog utjecaja na širi kontekst hrvatske i europske povijesti.

Drugi dan skupa, 21. rujna, premješta se u Obrovac, gdje će se predavanja održati u prostorijama Srednje škole. Ovaj dan pruža jedinstvenu priliku za lokalnu zajednicu da iz prve ruke doživi znanstvene rasprave i dođe u doticaj s radovima stručnjaka koji proučavaju povijest i političke tokove koji su oblikovali njihov grad i regiju.

“Desničini susreti” već su se etablirali kao značajan forum za razmjenu znanstvenih ideja i istraživanja, a ovogodišnji skup obećava bogat program i dublje razumijevanje povijesnih procesa koji su utjecali na Obrovac i njegove desnice. Okupljanje akademika, istraživača i lokalnih entuzijasta pružit će dragocjene uvide i potaknuti daljnje istraživanje i diskusiju o važnim povijesnim temama.

Svi zainteresirani za sudjelovanje i praćenje skupa dobrodošli su da se pridruže i aktivno sudjeluju u raspravama, te doprinesu obogaćivanju znanstvenog i kulturnog dijaloga o ovoj važnoj temi.


Reci što misliš!