Oduševio 1. Skradinski festival rižota
Rapsodija okusa i mirisa uz izniman broj posjetitelja na prvoj fešti od rižota u Skradinu
Dalmatinski biser Skradin ovoga je vikenda u znaku 1. Skradinskog festivala rižota koji je pretvorio cijeli grad u živahnu i veselu pozornicu ljubitelja dobre hrane i zabave u predivnom ambijentu uz rijeku Krku.
Više od dvije tisuće ljudi posjetilo je Skradin tijekom subote i uživalo u RIŽOT Cooking showu te završnom koncertu glazbene dive Jasne Zlokić.
“Srce mi je puno. Zaista sam jako sretna i ponosna što je
naš skradinski rižot u Skradin doveo ovoliko ljudi. Naravno,
festival smo upotpunili i s interpretacijama drugih vrsta rižota,
a sve kako bi našim posjetiteljima ponudili jedinstven i
nezaboravan doživljaj, ovdje u Skradinu koji je još jednom
pokazao da je uistinu gourmet grad. Svima koji su došli, kao i
svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove
manifestacije, zahvaljujem od srca“, istaknula je u ime
organizatora, direktorica Turističke zajednice Grada Skradina,
Bernarda Marasović.
Uz rijeku Krku, slijevale su se rijeke ljudi čiji su osmjesi i
radoznali koraci najbolji pokazatelj vrijednosti ove
manifestacije. Tražio se tanjur rižota više, strpljivo se čekao
red do ugostitelja, a dobre zabave, druženja i veselih trenutaka
nije nedostajalo. Nezaboravan provod okrunila je naša glazbena
diva Jasna Zlokić.
Uz skradinski rižot na pijedestalu, na bogatom jelovniku vrsnih kuhara iz cijele Hrvatske i Italije koji su bili gosti festivala, našli su se crni rižot, rižot od mesa plavog raka, rižot od sušenih morskih plodova, slatka verzija rižota, rižot od jakobove kapice, risotto del contadino, rižot od sušenih rajčica i kozica, rižot od sušene riječne ribe te rižot s tartufima.
Okuse rižota upotpunila je i čaša dobrog vina skradinskih vinara, vinara iz Motovuna i Osječko - baranjske županije. Posjetitelji su upoznali i hrvatski otočni proizvod (HOP) koji je predstavila Ksenija Baljkas, OPG Kapari, Kaprije, a prezentirala je kapare, motar i ljutiku u kvasini. Raskoš gastronomije Skradina, uveličala je i uljara Laća s maslinovim uljem od sorte krvavica.
Skradinski rižot, pripreman po stoljetnoj recepturi, s puno strpljenja i ljubavi, ponovno je dokazao svoju važnost kao nezaobilazno jelo koje odražava povijest, kulturu i način života ovoga kraja i za koje vrijedi čekati u redu.
Prvo izdanje Skradinskog festivala rižota i načina života pokazalo se jako uspješnim te postavilo temelje za nadolazeće festivale s čvrstom vjerom da će ovakva druženja postati tradicija koju ćemo čuvati i njegovati baš kao i skradinski rižot.
Vezane vijesti
-
Suncem okupane i kišom osvježene ulice Skradina spremno su dočekale prve goste i posjetitelje 1. Skradinskog festivala rižota i načina života.
-
Čarobna kulisa dalmatinskog bisera Skradina spremna je za 1. Skradinski festival rižota i načina života.
-
Nakon višednevnih priprema, ovih je dana počelo oslikavanje velikog mula u Batalaži, a tema murala koji će krasiti ulazak u uvalu bit će morska flora i fauna.
-
U Zadru je završeno ovogodišnje izdanje Infobip Shifta, najveće developerske konferencije u ovom dijelu Europe.
Izdvojeno
-
U susretu 2. kola B skupine rukometne Lige prvaka Zagreb je u Areni pobijedi europskog doprvaka Aalborg sa 31-23 (13-9) ostvarivši prvu pobjedu u skupini.
-
Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?
-
U srcu mediteranskog pojasa, Hrvatska se ističe kao zemlja bogate vinske kulture i tradicije. Od suncem obasjanog Jadrana do brežuljkastih predjela kontinentalne Hrvatske, ova mala zemlja krije impresivnu raznolikost vina koja osvajaju srca ljubitelja diljem svijeta.
-
Nastavljamo s RISK-om, novopokrenutim festivalom suvremenog kazališta i performansa koji kroz cijeli rujan donosi niz programa pop-up izvedbi, radionica i kulturnih događanja na raznim zadarskim lokacijama i kvartovima.
Reci što misliš!