Događaji

17. rujna

Zadarski franjevci ispred svoje crkve postavit će kip Sv. Franje

Zadarski franjevci ispred svoje crkve postavit će kip Sv. Franje

Na blagdan rana sv. Franje u crkvi sv. Frane u Zadru bit će u 18:30 svečana večernja koju će kao i večernju sv. misu u 19 sati predvoditi fra Pavle Ivić. Povodom visoke obljetnice stigmatizacije Zadarski franjevci planiraju, u suradnji s gradom Zadrom, ispred svoje crkve postaviti Franjin kip u bronci.

U utorak 17. rujna 2024. obilježava se 800. obljetnica Rana sv. Oca Franje. Na taj dan prije osam stoljeća primio je Franjo Asiški stigme na brdu La Verni. Još prije 630 godina, točnije 1394., događaj stigmatizacije ovjekovječio je rezbarenjem u drvu u koru zadarske franjevačke crkve Ivan sin Jakova  iz Toskane.41bd1926e28eb3af4ab8f392df4937f7.jpg?v=2

Povodom visoke obljetnice stigmatizacije Zadarski franjevci planiraju, u suradnji s gradom Zadrom, ispred svoje crkve postaviti Franjin kip u bronci.

Kip, po ideji fra Andrije Bilokapića, radi umjetnik Ilija Skočibušić. Izgled kipa i pozicija temelji se na tradiciji koja kaže da je Svetac na putu za Sv. Zemlju 1212. posjetio Zadar. Tradicija čuva i priču o zgodi prema kojoj se tada Franjo ozdravio opaticu benediktinki iz susjednoga samostana Svetog Nikole, pa su benediktinke franjevcima darovale teren na kojem je izgrađena njihova današnja crkva i samostan.

Crkva je već 1280. dobila naslov bazilike, i najstarija je franjevačka crkva s ove strane Jadrana. I prvi Franjin životopisac Toma Čelanski zabilježio je kako se Franjo s pratiteljem ukrcao na brod (zasigurno u Anconi) u želji da plovi u Siriju kako bi propovijedao kršćansku vjeru i obraćenje Saracenima i drugim nevjernicima. Ali „protivni vjetrovi“ neočekivano su ih odnijeli „na obalu Sklavonije“, u hrvatske krajeve. U skladu s tim povijesnim podatkom Bilokapić je instalaciju s kipom sv. Franje nazvao: „Blagoslovljeni brat vjetar“. 

Na blagdan rana sv. Franje u crkvi sv. Frane u Zadru bit će u 18:30 svečana večernja koju će kao i večernju sv. misu u 19 sati predvoditi fra Pavle Ivić.


 


Reci što misliš!