Događaji

#izazovi

Proizvođači soli i sira na Pagu ove godine bez "vjetra u leđa"

Proizvođači soli i sira na Pagu ove godine bez
Solana Pag

Proizvodnja hrane u uvjetima klimatskih promjena sve je izazovnija. Na otoku Pagu proizvođači soli i sira ove se godine žale se na izostanak bure koja je također jedan od bitnih čimbenika u procesu proizvodnje. S obzirom da se na vrijeme ne može utjecati odgovor je kažu što bolje planiranje i ulaganje u nove tehnologije.

Zbog svoje duge povijesti naš najveći proizvođač soli u zemlji, Solana Pag, pravi je svjedok vremenskih promjena na toj lokaciji : Ovdje mi možemo pogledati podatke unazad 200 godina, sve to čuvamo u solani brižno, zanimljivo je pročitati iz šezdesetih godina komentare ljudi , i oni su se žalili na nedostatak burina i maestrala jer im je pomogao kod ishlapljivanja.  kazuje nam Josip Ćapin, direktor Solane Pag. Priznaje pak, kako im za razliku od mnogih drugih proizvođača hrane, vrućine i dugotrajna suša idu na ruku, pa se tako mogu pohvaliti rekordnom berbom najfinije vrste - solnog cvijeta. Evo mi ćemo ove godine proizvesti 15 tisuća tona soli, imali smo rekordno cvijeta soli, gotovo trogodišnju berbu, što se nas tiče ove pokušavamo planirati što bolje, i u šestom i sedmom mjesecu imali smo puno oborina, a bura je izostala, to nama u proizvodnji soli puno znači. 

A bez jake bure nema posolice - što pak brine proizvođače sira. I onda se naša ovca, osim što se hrani aromatičnim biljkama i solju koju je raznosila bura, mi smo ove godine imali samo jednu buru i to je trajalo jedan dan, mislim da je to vrlo neobično i suočeni smo s tim klimatskim promjenama, ali za mene nikad evidentnije kao ove godine - kazuje nam Martina Pernar Škunca iz Paške sirane, ujedno predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

A kako odgovoriti na ove izazove. Svake godine testiramo nešto novo, obilazimo svjetske proizvođače da vidimo što se pametnije radi nego kod nas, U svakom slučaju bez investicija u tehnološki razvoj nema održivog poslovanja - odgovaraju iz paške solane.

 


Reci što misliš!