Događaji

#pročitajte

U Parku prirode Vransko jezero u tijeku je projekt ACTION

U Parku prirode Vransko jezero u tijeku je projekt ACTION

U Parku prirode Vransko jezero u tijeku je projekt naziva ACTION financiran sredstvima Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027.

Stručna voditeljica u Parku prirode Vransko jezero Maja Ćuže Denona, u emisiji Euro Caffe istaknula je kako je projekt započeo u travnju, a Javna ustanova Park prirode Vransko jezero jedan je od osam partnera na projektu, zajedno s Općinom Ravenna koja je nositelj projekta, Parkom Delta Po, Sveučilištem u Bologni, Delta Institutom za primijenjenu ekologiju, Institutom Ruđer Bošković, Regionalnim parkom prirode Obalne dine od Torre Canne do Torre San Leonardo i Gradom Ploče.

Specifični cilj projekta je promicanje prilagodbe na klimatske promjene, otpornosti i prevencija rizika od klimatskih katastrofa, uzimajući u obzir rješenja temeljena na prirodi i povezane usluge ekosustava - pojašnjava Ćuže Denona i dodaje kako su pilot područja u Hrvatskoj delta rijeke Neretve i Vransko jezero. 

To su slatkovodni sustavi pod najvećim utjecajem klimatskih promjena u Hrvatskoj i to se već uočava. Nakon što se procijeni utjecaj klimatskih promjena, analizirati će se rizici u tim područjima, a posebno oni koji se odnose na usluge ekosustava - kaže Ćuže Denona.

Nakon preliminarnog sastanka, koji se održao online, sljedeći koraci bit će organiziranje bilateralnih koordinacijskih sastanaka između partnera u rujnu. 

Trajanje projekta je 30 mjeseci. 

Proračun projekta: 2.402.734,00 €, a proračun Javne ustanove Park prirode Vransko jezero iznosi 297.441,00 € (uz sufinanciranje 80% 237.952,80 € bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te 59.488,20 € vlastitih sredstava 20%).

Osim projekta ACTION u Parku prirode Vransko jezero provodi se i projekt Interreg Euro-MED “WE GO COOP” koji ima za cilj uspostaviti sustavni pristup zajedničkom upravljanju i očuvanju bioraznolikosti.

Ovaj programski sadržaj ostvaren je uz potporu i u suradnji s Europskim parlamentom. Za pripremu i sadržaj objavljenih vijesti odgovoran je isključivo HRT. 


Reci što misliš!