Događaji

Obilježena 30.godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine u Biloj Vlaki

Obilježena 30.godišnjica pogibije hrvatskih  branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine u Biloj Vlaki

Povodom 30. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine, u nedjelju 8. rujna obilježena je obljetnica njihovog stradavanja ispred spomenika u Biloj Vlaki, selu koje pripada Općini Stankovci.

UDBDR -a Vukšić  organizirala je  ovu obljetnicu. Tog kobnog dana, 8. rujna 1994. na blagdan Male Gospe, srpski teroristi mučki su iz zasjede ubili vukšićke hrvatske branitelje Tomislava Karduma i Šimu Džepinu, na cesti u Biloj Vlaki.  Ovaj veliki zločin dogodio u vrijeme kada je potpisan mirovni sporazum, a Stankovačko ratište bilo je pod nadzorom mirovnih snaga Unprofora.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika u Biloj Vlaki, počast vukšićkim herojima Domovinskog rata, uz članove njihovih obitelji, odali su: UDBDR-a Vukšić, UHDDR-a Benkovac, UDBDR -a Lišane, suborci Minobacačke bitnice 120 mm, UHDBDR-a Stankovci,  HVIDR-a Benkovac,  UDPJP Pionirski grad 1990, Udruga hrvatski Domobran Zadarske županije,  Udruga specijalne policije Poskoci Zadar,  Udruga liječenih od PTSP-a Zadarske županije,  Udruga 1. A satnije 113.Šibenske brigade, izaslanstvo Policijske postaje Benkovac -Obrovac,  izaslanstvo Grada Benkovca na čelu s Tomislavom Klaricom zamjenikom gradonačelnika grada Benkovca,  izaslanstvo Općine Stankovci i Amalija Mišlov Blagojević u ime Ministarstva hrvatskih branitelja.  Molitvu odrješenja za duše pokojnika predvodio je fra Dujo Jukić župnik Stankovaca. 

- Drage obitelji Tomislava Karduma i Šime Džepine nemojte zaboraviti da svi mi koji smo i ove godine tu, s vama uvijek suosjećamo jer gubitak koji ste podnijeli nenadoknadiv je i ne može se mjeriti s onima koji ga nisu doživjeli , a naši su vitezovi i za sve nas veliki gubitak . Budite i dalje jaki u srcu i ponosni u duši. Vas dragi mještani,  prijatelji, poznanici, prolaznici pozivam, da kada god uzmognete dođete na ovo mjesto i poklonite se žrtvi vukšićkih heroja. 

Nebesko krilo koje ih je prihvatilo , neka im dalje daruje spokoj  i vječni mir , a nama svjedočenje da njihova žrtva nije bila uzaludna,  kazao je Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca 

Tomislav Kardum i Šime Džepina u obranu domovine uključili su se 1990. godine, pristupivši pričuvnom sastavu hrvatske policije MUP-a, te nakon pada Vukšića 134. Domobranskoj pukovniji,  kao pripadnici te postrojbe položili svoje mlade živote na oltar domovine. 

Mještani Vukšića i mnogobrojne braniteljske udruge,  na dostojanstven način obilježili su obljetnicu pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine.

 


Reci što misliš!