Događaji

#pročitajte

Otočko natjecanje u praćan u Neviđanima – od skromne feštice do lokalnog praznika

Otočko natjecanje u praćan u Neviđanima – od skromne feštice do lokalnog praznika

Udruga za održivi razvoj Bumbak u suradnji s mnogobrojnim volonterima već od 2011. godine organizira Otočko natjecanje u praćan, manifestaciju natjecanja u gađanju iz praćke jedinstvenu kako na otoku tako i u široj okolici.

U razgovoru s predsjednicom udruge Mateom Kučinom saznajemo kako u cilju promicanja tradicionalnih starih igara praćka mora biti drvena, a samo natjecanje se odvija u šumi na lokaciji stare gusterne u Neviđanima. Natjecanje se održava u osmom mjesecu, a točan datum se određuje tako da se izbjegne preklapanje s održavanjem drugih događanja na otoku.

0va odlična ideja je potekla od gospodina Joška Kučine iz Neviđana, kad je djeci napravio drvene praće i poslao ih da gađaju na staru gusternu kako ne bi slučajno nekoga ozlijedili u selu. Prvih godina natjecanje je bilo isključivo lokalnog karaktera prepoznato od strane mještana i susjednih mjesta, da bi nekoliko godina kasnije manifestacija postala jedno od glavnih otočkih događanja s preko 2000 posjetitelja.

Organizatori su osim natjecanja počeli pripremati i edukativni sadržaj, zabavne igre te odličnu gastro ponudu za posjetitelje kao i bogat zabavni program koji potraje do dugo u noć. Spremaju se dagnje na buzaru, pečena tuna, gulaš od divljači, fritule, a nakon završetka natjecanja organiziran je koncert poznatih izvođača kao što su Marijan Ban i diktatori, Maja Šuput, Jole, Ićo, grupa Magazin, a ove godine brojne posjetitelje je zabavljao legendarni Psihomodo pop.

Maksimalan broj natjecatelja je 100, a samo natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije – do 15 godina i iznad 15 godina. U obje kategorije se mogu natjecati i žene i muškarci te postoje tri kruga; u prvom krugu meta je najveća i gađa se s 5 metara dva puta, a u sljedeći krug ulaze oni koji metu pogode barem jednom. U drugom krugu meta se smanjuje te se udaljenost povećava na 7,5 metara za mlađe i 10 metara za starije. Natjecatelji gađaju 3 puta, a za prolazak u sljedeći krug meta mora biti srušena barem 2 puta.

U finalnom krugu meta je najmanja te se gađa s iste udaljenosti samo jednom, oni koji ne pogode ispadaju, a preostali se izmjenjuju dok ne ostane jedan natjecatelj koji se proglašava pobjednikom. Drugo i treće mjesto zauzimaju dva natjecatelja koja su ispala prije pobjednika. Troje najboljih iz obje kategorije dobivaju medalje te jedinstvene nagrade kao što su karijola, motika, pršut…).

Ove godine je natjecanje održano 22. kolovoza, a na postolje 11. otočkog natjecanja u praćan popeli su se:

U kategoriji do 15 godina:
1. Jakov Kapović
2. Toma Subašić
3. Mila Milolović

U kategoriji iznad 15 godina:
1. Robert Škontra
2. Tomislav Škrokov
3. Marko Kapović

U ovakvo natjecanje je uloženo puno truda, a predsjednica Matea ističe da zbog same lokacije – šuma, nema struje ni vode – organizacija je izazovna.

– Gusterna je zarasla u kupinu te kako bi uopće mogli pristupiti, morali smo je ručno čistiti. 2011. godine to su bili dani; okupila se sva omladina te smo 10-ak dana kosili, šišali, kidali, lomili kako bi je osposobili za natjecanje, a danas je taj dio malo jednostavniji pojašnjava Matea te izražava zahvalnost svim ljudima dobre volje koji su se uključili u organizaciju cijelog natjecanja.

Nakon niza godina ova manifestacija zauzela je veliku važnost u kalendaru lokalne zajednice.

– Otočko natjecanje u praćan krenulo je kao skromna feštica organizirana za mještane Neviđana, zatim je to preraslo u nešto veliko. 11 godina isključivo volonterskog rada nije mala stvar, to budi neki osjećaj ponosa i zahvalnosti. Taj dan svi postanemo malo složniji, uskačemo jedni drugima. ”Praće” su u Neviđanima postale praznik, pa tako ugostitelji rade skraćeno, a domaći uzimaju godišnji odmor – u pitanju je ljubav, dodaje za kraj Matea Kučina.


Reci što misliš!