Događaji

Večeras počinje

Medun Fest: Svi osjeti u srcu Gorskog kotara na 5. festivalu meduna

Medun Fest: Svi osjeti u srcu Gorskog kotara na 5. festivalu meduna
Mario Jurina

Fužine, 4. rujna 2024. – Spremite se za najslađi doživljaj ove jeseni jer Medun Fest, festival posvećen šumskom medunu, vraća se u Lič ovog vikenda, 7. i 8. rujna. Ovaj jedinstveni događaj u srcu Gorskog kotara nudi bogat program koji će zadovoljiti sva vaša osjetila.

Subota: Centralni događaj Medun Festa

Festival započinje u subotu obiteljskim planinarenjem koje kreće u 11:30 sati kroz prekrasne krajolike Liča i Fužina. Sudionici će uživati u vožnji turističkim vlakom, šetnji uz jezero Bajer, te usponu do Preradovićevog vrha s fantastičnim pogledom na okolne planine i jezera.

Program u centru Liča nudi mnoštvo zanimljivih aktivnosti uključujući razgledavanje Etnografske zbirke, tematske radionice i obiteljsku medenu biciklijadu. Posebno izdvajamo predavanje Korada Korlevića, renomiranog astronoma, koje će se održati od 13:30 do 15 sati u Domu kulture Lič. Korlević će govoriti o „Klimatskim promjenama - Gorski kotar“ i njihovom utjecaju na šumske zajednice i pčelarstvo.

Uz to, Josipa Kujundžić iz Novske predstavit će primjere dobre prakse u apiterapiji i apiturizmu. Središnji zabavni program počinje u 16 sati s cooking showom Kasandre Draganić i chefa Damira Permana, koji će pripremati specijalitete s medunom. Uživajte u sladoledu i koktelima od meduna te kreativnim radionicama za djecu. Popodnevni program bit će obogaćen tradicijskim goranskim igrama, glazbenim nastupima Zbora Vrelo, grupe Žažara Bend i KUD-a Delnice. Djeca će se zabavljati u Fun zoni, dok će se večer završiti proglašenjem pobjednika natjecanja za najljepšu okućnicu, vrt ili balkon.

Za posjetitelje iz Rijeke osiguran je Medeni vlak koji polazi u 15:30 i stiže u Lič u 16:18. Povratak je planiran u 20:45 sati. Karte su dostupne na glavnom željezničkom kolodvoru Rijeka.

Nedjelja: Gastro izlet i otvorenje Povijesnog Parka Gorica

Nedjelja, 8. rujna, donosi Medun Walk & Taste, tematski gastro izlet s vođenom degustacijskom turom „Okusi medun“. Ovaj izlet pruža priliku za upoznavanje s radom lokalnih OPG-ova i uživanje u pčelinjim proizvodima OPG-a Milošević i Zanoškar. Vožnja uz slikovita jezera Bajer i Lepenica čini ovu gastro avanturu ne samo kulinarskom, već i vizualno inspirativnom.

Vrhunac nedjeljne večeri bit će svečano otvorenje revitaliziranog Povijesnog Parka Gorica u 19 sati, uz koncert Sandre Bagarić, poznate operne pjevačice, te nastupe obitelji Tuhtan i zbora Vrelo.

Za više informacija o događanjima i turističkim sadržajima općine Fužine, pratite službene kanale Medun Festa. Ne propustite priliku da doživite šumsku čaroliju u srcu Gorskog kotara!

 


Reci što misliš!