Događaji

#info

Značajni događaji atmosferskih promjena tijekom ljetnih mjeseci 2024. prema Copernicus službi za nadzor atmosfere

Značajni događaji atmosferskih promjena tijekom ljetnih mjeseci 2024. prema Copernicus službi za nadzor atmosfere

Copernicus Služba za Nadzor Atmosfere (CAMS) pratila je niz ključnih događaja i promjena u atmosferi tijekom ljeta 2024. godine, uključujući požare otvorenih prostora, prijenose saharske prašine i vulkanske emisije.

Intenzivni Požari u Južnoj Americi i Kanadi

Ljeto 2024. godine bilo je obilježeno značajnim emisijama ugljika i čestica iz požara u Južnoj Americi i Kanadi. Požari su bili posebno intenzivni u Boliviji, brazilskim državama Amazonas i Mato Grosso do Sul, te su uzrokovali iznimno visoke emisije ugljika, najveće u posljednjih 21 godinu. Sjeverna Amerika je doživjela još jedno ekstremno ljeto požara, s Kanadom koja je zabilježila svoje najveće emisije ugljika za kolovoz od 2003. godine.

Saharska Prašina Stigla do Europe i Amerike

CAMS-ova analiza pokazala je značajne količine saharske prašine koja je prešla sjeverni Atlantik prema Karibima, što je utjecalo na kvalitetu zraka u regiji. Povremene epizode saharske prašine također su zahvatile jugoistočnu Europu početkom lipnja, uzrokujući visoke koncentracije PM10 u zemljama poput Bugarske, Cipra i Grčke.

Vulkanski SO₂ iz Islanda Detektiran u Europi

Vulkanska aktivnost na islandskom poluotoku Reykjanes zabilježena je tijekom cijele godine, s erupcijama u srpnju i kolovozu. Emisije SO₂ stigle su do europskog kontinenta krajem kolovoza, a signali su otkriveni u koncentracijama na nekoliko postaja za praćenje u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Povećane Ljetne Koncentracije Ozona

Iako su ljetne razine ozona ostale unutar regulatornih granica, CAMS je identificirao tri razdoblja s povećanim koncentracijama ozona uslijed viših temperatura: kraj lipnja, sredinom srpnja, te od kraja srpnja do početka kolovoza, što se poklopilo s proslavom Olimpijskih igara u Parizu.

Ključna Suradnja za Praćenje Atmosferskih Utjecaja

CAMS nastavlja surađivati s institucijama za nadzor Zemlje i pridonosi ključnim izvješćima poput BAMS izvješća o stanju klime i izvješća o požarima otvorenih prostora. Ovi podaci pružaju kritične uvide u razumijevanje dinamike požara i njihovih širih učinaka na globalnu kvalitetu zraka.


Reci što misliš!