Događaji

#info

Vrijeme je za akciju države i županije: Vir traži rješenja za infrastrukturne izazove

Vrijeme je za akciju države i županije: Vir traži rješenja za infrastrukturne izazove

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir, Antonio Vučetić, poslao je jasnu poruku na nedavnoj svečanoj sjednici povodom Dana Općine Vir i spomendana Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja.

Istaknuo je kako je vrijeme da država i županija dođu na Vir te u sva druga infrastrukturno zanemarena mjesta u Hrvatskoj ili da prepuste lokalnim vlastima ovlasti za rješavanje problema.

"Vrijeme je da država i županija dođu na Vir i sva druga infrastrukturno zanemarena mjesta u Hrvatskoj, ili nam prepuste ovlasti da sami rješavamo probleme", poručio je Vučetić.

Općina Vir priprema projekt s državnom tvrtkom Hrvatske ceste, čime će se napokon riješiti pitanje nogostupa uz cestu D-306, ključnu prometnicu koja vodi od Virskog mosta do samog centra otoka. Projekt, vrijedan više od 2,4 milijuna eura, značajno će poboljšati cestovne uvjete na otoku.

Vučetić je podsjetio na dugogodišnje infrastrukturne izazove s kojima se Općina Vir suočava, naglašavajući kako općina unatoč velikim naporima i uspjesima u razvoju i dalje ovisi o državi. "Hrvatska realnost je surova posljednjih 20 i više godina kada je u pitanju Općina Vir," izjavio je Vučetić, ukazujući na brojne kolapse infrastrukture poput telekomunikacija, struje, vodoopskrbe i odvodnje.

On je pozvao državu da prepozna potrebe otoka i pruži pomoć: "Želim poslati poruku i pozvati Republiku Hrvatsku, odnosno državu, da dođe na Vir i na cijeli Jadran i u sva druga infrastrukturno zanemarena mjesta u Hrvatskoj. Ako država ili županije ne mogu rješavati probleme koji su u njihovoj nadležnosti, neka nam prepuste ovlasti."

Vučetić je zaključio da Vir treba "ruku prijateljstva i pomoć države, županije i susjednih gradova i općina" kako bi mogao uspješno rješavati probleme svojih građana. Naglasio je i potrebu za daljnjim iskorakom i novim primjerom u upravljanju lokalnom zajednicom.

"Postali smo simbol bespravne gradnje i taj križ nosimo još i danas, iako na Viru danas nema bespravne gradnje. Želimo pokazati kako se uređuje i voli svoje mjesto", zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir.


Reci što misliš!