Događaji

dan općine vir

Marino Radović: Život na otoku nije stao

Marino Radović: Život na otoku nije stao

Virani 29. kolovoza slave Virsku feštu, dan kada se na otoku okupljaju obitelj i prijatelji, a takav ambijent bio je i na svečano uređenom Trgu svetoga Jure na virskoj rivi.

Jedna od najuspješnijih i najpoznatijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj – Općina Vir – sinoć je obilježila svoj Dan i 31. godišnjicu postojanja lokalne samouprave na otoku te spomendan Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika Vira.

Virani 29. kolovoza slave Virsku feštu, dan kada se na otoku okupljaju obitelj i prijatelji, a takav ambijent bio je i na svečano uređenom  Trgu svetoga Jure na virskoj rivi. 

Proslavljen Dan Općine Vir Proslavljen Dan Općine Vir

– Danas se prisjećamo duhovnog i materijalnog naslijeđa ranijih generacija Virana i vremena u kojemu smo odrasli i stasali, ali i postignuća naše generacije. Imamo pravo misliti kako ta naša ostavština nije skromna, čak i u uvjetima koji nam tijekom 2022., 2023. i 2024. nisu išli na ruku. U vremenu političke nesigurnosti uzrokovane obmanom jednog političkog žetončića, prevarom birača i promjenom većine u Općinskom vijeću prije više od dvije godine, potom i opstrukcijom proračuna i projekata kada je prije osam mjeseci formirana nova većina koja je htjela raditi na projektima važnima za otok Vir, ipak smo – i u takvom vremenu i okolnostima – uspjeli ostaviti dobar trag. Komunalni život i projekti nisu stali, iako smo protiv sebe imali političku agendu koja je Vir željela vratiti 30 godina unazad, a potom i medijsku hajku zbog nedavnog tragičnog slučaja na našem otoku kada je, nažalost, jedna mlada majka izgubila život – naglasio je u emotivnom nastupu načelnik Općine Vir Marino Radović obraćajući se brojnim uzvanicima, gostima i prijateljima na Svečanoj sjednici. Načelnik Radović najavio je kako će u narednih petnaestak dana u suradnji s državnim poduzećem Hrvatske ceste konačno početi radovi na kompletnom uređenju nogostupa na državnoj cesti D-306. 

– Projekt uređenja D-306 zbog spore i neučinkovite birokracije traje duže od 10 godina. No bitno je reći da je u ovaj državni projekt Općina Vir dosad uložila gotovo 2,4 milijuna eura i da ćemo ga konačno dovesti do kraja – dodao je načelnik Radović.  

Nakon što je početkom 1990-ih zaslugom Davora Kapovića, Rudija Kapovića, Živka Kolege, Zdenka Matešića, Jose Škare i Ante Jurjevića teškom mukom stečena samouprava, Općina Vir je krajem posljednjeg desetljeća u 20. stoljeću doživjela potpuni raspad općinskog sustava i bankrot komunalnih poduzeća. Novi put donijeli su novi ljudi, u prvom redu dugogodišnji općinski načelnik Kristijan Kapović (2003. – 2021.) i njegov tim koji su od otoka slučaja Vir preobrazili u elitnu turističku destinaciju. U tom su vremenu započeti najveći otočni projekti u njegovoj dugoj povijesti, dok je sam otok doživio potpuni komunalni i infrastrukturni preobražaj od zaostale seoske sredine u uređenu, komunalno opremljenu i urbaniziranu otočnu cjelinu. 

– Nismo, kako je pisano, divlji otok bez struje, vode, rasvjete ili trotoara. Nismo, kako se pokušalo prikazati, otok kojeg treba sravniti sa zemljom. Kazano je to prije 20 godina i ponovljeno kada je jedna tragedija iskorištena bez imalo srama. Pokušalo nam se oduzeti svako dostojanstvo kao općinskoj upravi i kao građanima Vira – dodao je načelnik Radović navodeći kako su ove godine, kao i tijekom pet prethodnih, nastavljeni radovi na modernizaciji i podizanju nove javne rasvjete u ulicama koje je još nemaju s planom da se do kraja godine podigne oko 7.000 metara javne rasvjete. Komunalno poduzeće Vir održavanje, pored toga, izradilo je projekt „Tisuću lampi“ koji se kandidirao za natječajno povlačenje sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na Viru je također uspješno odrađena kompletna sanacija oštećenih površina na obali i plažama koje su bile načete od zuba vremena, ili su oštećene uslijed vremenskih nepogoda. Općina Vir sudjelovala je i na projektu sanacije otočnih cestovnih pozicija na kojima se na golemoj površini nakupljala voda, a ti poslovi su bili odrađeni prema projektima komunalnih poduzeća i u korist građana otoka Vira. 

– Nije točno da Vir nema vodu i kanalizaciju. Krajem prošle godine općinsko poduzeće Vodovod Vir završilo je s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže u najvećem virskom naselju Prezida, pa je sada s vodom i kanalizacijom pokrivena trećina otoka. Imamo više od 7.200 izvedenih priključaka na vodu i odvodnju za 3.600 korisnika. Istovremeno je u Zagrebu na sastanku s predstavnicima resornog Ministarstva i državnih tvrtki podržan naš projekt dovršetka kompletne aglomeracije Vir ukupne vrijednosti oko 150 milijuna eura, što znači da se krenulo s finiširanjem pripremne dokumentacije za javnu nabavu za odabir izvođača radova – najavio je virski načelnik nastavak radova na milenijskom projektu virske aglomeracije. Spomenut je i značajan doprinos razvoju otoka koji dolazi kroz aktivnosti komunalnog poduzeća Čisti otok koje je obogatilo svoj vozni park specijalnim vozilima za odvojeno prikupljanje otpada, potom otvaranjem mobilnog reciklažnog dvorišta i organizacijom edukacijskih radionica za djecu, mlade i sve stanovnike otoka. Kao što poslovi nisu stali, tako ni život na otoku nije stao. Čim je formirana nova većina u Općinskom vijeću krajem lanjske godine, Općina Vir isplatila je potpore stanovništvu otoka u visini od 1,3 milijuna eura. Potpore su bile usmjerene na socijalne kategorije stanovništva, posebno umirovljenike i korisnike Centra za socijalnu skrb, potom djecu, školarce i studente te virske obitelji s novorođenima. 

– Kako imamo gotovo 2.000 korisnika ovih potpora, slobodno možemo kazati kako nema obitelji na otoku Viru koja nije dobila pomoć od Općine Vir. U mnogim smo potporama bili pioniri u Republici Hrvatskoj, pogotovo u pronatalitetnim mjerama u sklopu naše socijalne i demografske politike – dodao je načelnik Radović podsjetivši goste Svečane sjednice kako je lanjska godina, iako politički turbulentna, bila najuspješnija u povijesti turizma na otoku. Vir je sedmu godinu uzastopno bio jedna od deset najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj s više od 2,7 milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju i 163.000 dolazaka turista na Vir. A ove godine s više od 2 milijuna dosad ostvarenih noćenja Vir se ponovno potvrdio kao istinska turistička destinacija te otok i mjesto kojemu se prijatelji, gosti, turisti i izletnici, unatoč medijskoj hajci, stalno vraćaju. Načelnik Radović zapitao se potom zašto bi, ili što bi to na Viru pojedini željeli sravniti sa zemljom? 

– Rad za opće dobro je težak, dugotrajan i mukotrpan proces, a taj je posao pripao našoj generaciji.

Oplemenili smo ga ljubavlju prema svakom čovjeku, prijateljstvom prema svakom našem gostu i posjetitelju te zaštitom dostojanstva svake osobe. To dostojanstvo nitko nam neće oduzeti, kao ni pravo da se branimo kada nam pokušavaju oduzeti pravo na život i postojanje – zaključio je Radović.  

 


Reci što misliš!