Događaji

na natječaj javilo se oko 110 kandidata

Svake godine povećava se potreba za asistentima u nastavi

Svake godine povećava se potreba za asistentima u nastavi
Shutterstock

Svake godine povećava se potreba za asistentima. Više nam je rekao županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić

U tijeku je Javni poziv za zainteresirane osobe za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama – partnerima u projektu u školskoj godini 2024./2025.

Svake godine povećava se potreba za asistentima. Više nam je rekao županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić:

“Za sada se na natječaj javilo oko 110 pomoćnika za djecu koja ostvaruju pravo na pomoćnika u nastavi.

U novom projektu ukupno je uključena 31 školska ustanova kojima je osnivač Zadarska županija, od toga 24 osnovne i 7 srednjih škola. Pojedinačno, najviše ih ima u OŠ Benkovac, desetero s pomoćnikom u nastavi i u Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića koja također ima desetero djece s pravom na pomoćnika u nastavi.

Ovaj poziv vrijedi za ovu i slijedeće dvije školske godine, a osigurano ukupno 3 milijuna i 30 tisuća eura bespovratnih sredstava što bi činilo 85 posto projekta, jer mi na ova sredstva moramo dati još određena sredstva odnodno 15 posto. Po godini nas onda pripada oko milijun eura što je jedno lijepo povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je bilo ukupno 143 pomoćnika u nastavi za 145 učenika, a u slijedećoj školskoj godini očekujemo nešto manji broj učenika iz razloga što se promijenio Zakon koji je malo pooštrio kriterije za ostvarivanje prava na pomoćnika u nastavi. Na pitanje o stručno – komunikacijskim posrednicima, moram reći da u prošloj godini nismo imali nijednog takvog jer se nijedna osoba nije prijavila za takvo mjesto iako je bila jedna potreba za takvim mjestom. Moram još reći da osim Zadarske županije, u projektu pomoćnika sudjeluju još tri udruge s područja zadarske županije koje su zaposlile određen broj zaposelnika koji su tada pružali pomoć učenicima u nastavi.”


Reci što misliš!