Događaji

#info

UN-ova organizacija za hranu brine za Gazu

UN-ova organizacija za hranu brine za Gazu
Ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) isporučila je 2452 veterinarska pribora domaćinstvima koja drže stoku u Gazi kako bi poboljšala zdravlje životinja i očuvala sredstva za život stoke diljem Pojasa.

Desetomjesečni sukob u Palestini “izazvao je kolaps lokalne proizvodnje hrane i lanaca vrijednosti poljoprivredno-prehrambene industrije, pridonoseći brzom pogoršanju sigurnosti hrane u Gazi, pri čemu se 96 posto stanovništva ili 2,15 milijuna ljudi suočava s visokom razinom akutne nesigurnosti hrane i prijetećom rizik od gladi”, piše FAO.

Nakon uspješne isporuke 500 tona stočne hrane u Gazu, ova FAO pošiljka veterinarskih pribora prva je koja je ušla u Pojas od početka eskalacije neprijateljstava. FAO je također prva agencija koja je pilotirala ove komplete sa Zapadne obale u Gazu. Veterinarski kompleti uključuju kritično potrebne resurse za zaštitu životinja, kao što su multivitamini, dezinficijensi, blokovi soli i sprej za rane s jodom.

Oko 70 posto stoke za proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda u Gazi je zaklano, pojedeno ili izgubljeno zbog tekućih neprijateljstava. Bilal iz Rafaha, stočar i korisnik FAO-a, kazao je za agenciju da ti inputi nisu dostupni lokalno, ali su spas za zdravlje njihovih životinja. Bilal objašnjava: “Iskreno, podrška koja je potrebna našim životinjama je stočna hrana. To nam je najvažnije, uz lijekove i cjepiva.”

Zdrava stoka za zdrave ljude

“Nedostatak bitnih veterinarskih materijala u Pojasu Gaze utječe na zdravlje i dobrobit životinja i onemogućuje stočare da životinjama pruže pristojnu skrb. Vjerujemo da je pružanje tih inputa ključno za podršku lokalnim zajednicama i njihovim životinjama, osiguravajući trenutnu i dugotrajnu skrb Zaštita tijekom ovog sukoba Ključno je usmjeriti naše napore na održavanje stoke živom i zdravom, što znači osigurati pristup proteinima i mlijeku za obitelji, a posebno za djecu koja su pothranjena ili u opasnosti od pothranjenosti,” kazao je Azzam Saleh, voditelj odjela program FAO-a za Zapadnu obalu i pojas Gaze.

“Trenutačna ulaganja ključna su kako bi se osigurala zaštita preostale stoke i farmi te brzi oporavak oštećene infrastrukture poljoprivrednog i prehrambenog sustava uzrokovane sukobom. Funkcionalnost i obnova lokalnog prehrambenog sustava ključni su za smanjenje zabrinjavajućih razina akutne hrane nesigurnosti i pothranjenosti diljem Pojasa Gaze, što je i dalje teško bez trenutačnog prekida vatre i velikog ubrzanja humanitarne pomoći”, rekao je Abdulhakim Elwaer, pomoćnik glavnog direktora FAO-a i regionalni predstavnik za Bliski istok i sjevernu Afriku.

FAO, uz potporu vlada Belgije, Italije i Norveške, blisko surađuje s palestinskim Ministarstvom poljoprivrede i lokalnim nevladinim organizacijama na distribuciji ovih veterinarskih paketa posjednicima stoke u Gazi. Elwaer je naglasio da “opskrba cjepivima ne samo da osigurava zdravlje životinja, već dodatno jača jedan zdravstveni aspekt i eliminira rizik širenja prenosivih bolesti sa životinja na ljude.”

Hitna pomoć za Palestinu

Pod hitnim apelom UN-a za 2024. za okupirano palestinsko područje, FAO trenutno traži oko 40 milijuna dolara, od čega 29 milijuna dolara za Gazu i 11 milijuna dolara za Zapadnu obalu, kako bi se zadovoljile potrebe 70 660 pojedinaca putem: (i) distribucije stočne hrane i zdravlja inputa u Pojasu Gaze, (ii) obnavljanje stoke izgubljene stoke u Gazi, (iii) pružanje vremenski kritičnih inputa poljoprivrednicima u Gazi, i (iv) nuđenje hitne pomoći ranjivim farmerima i posjednicima stoke na koje utječe pojačano nasilje i ograničenja kretanja na Zapadnoj obali.

Štoviše, u pripremi je nova pošiljka od 500 tona stočne hrane za Gazu. Od toga su tri kamiona već ušla u Gazu, a njihova podjela stigla je do 217 korisnika, koji su dobili ukupno 651 vreću ječma. 500 tona stočne hrane bit će isporučeno za više od 4000 stočara diljem Stripa uz podršku lokalnih partnera koji su na terenu. Početnih 500 tona stočne hrane koje je dostavio FAO stiglo je do preko 3100 stočara u Gazi.

Iako je pomoć u hrani neophodna, ona nije dovoljna da zadovolji kalorijske i prehrambene potrebe u Gazi. Prije sukoba, stočna hrana je bila najvažniji prijeratni uvoz u Gazu, s gotovo 650 kamiona koji su ulazili u Pojas sa stočnom hranom svakog mjeseca prije 7. listopada. FAO podupire ugrožene poljoprivrednike i stočare u Gazi kako bi zaštitili preživjele životinje i obnovili lokalnu proizvodnju svježe hrane , kvarljiva, ali hranjiva hrana poput mlijeka, jaja, crvenog mesa i povrća. Ove su namirnice ključne za zdravu prehranu, posebice djece.


Reci što misliš!