Događaji

nin

Jozef i Lucija Kuruc iz Slovačke pobjednici natjecanja na Festivalu pijeska

Jozef i Lucija Kuruc iz Slovačke pobjednici natjecanja na Festivalu pijeska
TZ Nin

Po deseti jubilarni put Turistička zajednica Grada Nina organizirala je Festival pijeska, događaj koji su s nestrpljenjem čekali svi zaljubljenici u pješčane skulpture.

Manifestacija koja se već tradicionalno održava na ninskim pješčanim plažama, a koje su poznate po svojim ljepotama, te već godinama privlače zaljubljenike u taj pješčani raj. Od ranog jutra vješte ruke graditelja - natjecatelja svih dobnih skupina pod budnim okom žirija gradile su svoje skulpture od pijeska. 

Ove godine članovi žirija bili su akademski kipar Igor Maštruko i dugogodišnji prijatelji festivala Dejana Brdarić i Krešimir Valentak restauratori iz Zagreba. 

Završen jubilarni međunarodni Festival pijeska u Ninu Završen jubilarni međunarodni Festival pijeska u Ninu

Prvo mjesto osvojio je Jozef i Lucija Kuruc iz Slovačke s motivom Ribara koji iz mora izvlači veliku ribu, a ribaru pomaže pas koji ga vuče za majicu, te nakon što izvuku ribu onda je solidarno podijele za ručak. Gospodin Jozef je ranije bio pobjednik na Festivalu pijeska u Ninu 2019. godine. Figure na ninskoj pješčanoj plaži gradi još od 2005. godine.

Ovoga puta posebno je došao na odmor baš u vrijeme održavanja festivala.

Pružio je informaciju o svojoj ovogodišnjoj kompoziciji s kojom je pobijedio. Naime on je još prije osam godina kupio kod nas smokvu koju je posadio u Slovačkoj i ona mu je ove godine prvi puta dala plodove.

Od smokve u Slovačkoj otkinuo je jednu tanku granu koju je donio na festival pijeska u Nin. Ta je grana poslužila kao štap za pecanje u instalaciji i bila je to originalna zamisao i poveznica Slovačke i Hrvatske tj. Nina. Poveznica dviju zemalja je putem grančice smokve koja je nikla u Dalmaciji, a izrasla u stablo u Slovačkoj, pa se jedna njena grana vratila kako bi bila dio instalacije na jedinstvenom festivalu pijeska.

U festivalu sudjeluju čitave obitelji, razdragane grupe i odrasli koji su sačuvali u dijete u sebi.

Dosadašnja natjecateljica i dobitnica ranije nagrade dolazi iz Petrčana. To je Božena Gržan koja je s motivom Grgura Ninskog osvojila drugo mjesto, a dijeli ga sa Fridom Dorkin iz Zadra koja je izradila motiv Mačkarene - mačke sa sirenom.

Žiri je dodijelio čak tri treća mjesta i to Borisu Cikaču s motivom hobotnica sa licem, zatim Eriku Baksa iz Domašineca koji je izradio mačku sa ribom i Ziti Blažević iz Čakovca koja je izgradila Pozoja - zmaja koji čuva dvorac u njihovom gradu. 

Prijavljeni natjecatelji koji su ove godine sudjelovali na Festivalu pijeska u Ninu bili su iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Poljske.

"Jubilarni Festival okupio je brojne natjecatelje koji su tijekom cijelog jutra uživali u gradnji svojih pješčanih remekdjela. Ovim se putem zahvaljujem svim natjecateljima, od kojih se neki vraćaju i sudjeluju po više puta tijekom 10 godina održavanja ninske Fešte od sabuna. Zahvaljujem suradnicima na doprinosu i zajedničkom entuzijazmu kojim se doprinosi povećanju kvalitete Festivala pijeska koja je nazvana čarolija koja nastaje i nestaje jer sve građevine pod utjecajem vjetra i plime već istoga dana postupno se vraćaju moru od kuda je pijesak nanesen na plitke obale Nina. Ninska rivijera prepoznata je kao mikrorivijera s najvećim površinama pijeska u našoj županiji, a zlatni pijesak i čisto more simbol su i Nina i ninskoga kraja", istaknula je Marija Dejanović direktorica Turističke zajednice grada Nina, a povodom ovogodišnjeg Festivala pijeska.

Ideja i koncepcija festivala usmjerena je prvenstveno na obitelji ali  i one istinske zaljubljenike u ovaj pješčani raj. Prijavljeni natjecatelji su užurbano i razdragano stvarali svoja djela, a kupači su ujedno bili publika koja je uživajući u kupanju i sunčanju imala dodatni doživljaj pogleda na prava mala umjetnička djela satkana od finoga pijeska. Tako je i ovoga puta Festival pijeska bio odličan primjer druženja svih sudionika na plaži, donio je pregršt zabave, igre potaknuo je natjecateljski duh, a izazivao je i obilje smijeha. 

Ninske pješčane plaže nalaze se na listama najpoznatijih hrvatskih plaža kako na europskoj tako i na svjetskoj razini, a savršeno su mjesto za obitelji s malom djecom, pa se na njima tradicionalno održava natjecanje i mjesto su neobičnih susreta kupača i graditelja. Festivalski dan mnogi će još dugo pamtiti jer čarobne uspomene koje nastaju na pješčanim plažama kraljevskog Nina ostaju dugo u sjećanju, a ovjekovječene na fotografiji predstavljaju trajnu uspomenu za sudionike.

 


Reci što misliš!