Događaji

26. LJETNA AKADEMIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Život djece napraviti boljim uz inducirane pokrete i rehabilitaciju s terapijskim psom

Život djece napraviti boljim uz inducirane pokrete i rehabilitaciju s terapijskim psom

Na Sveučilištu u Zadru danas je s radom započela 26. Ljetna akademija u organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju, Sveučilišta u Zadru, Opće bolnice Zadar i Centra za rehabilitaciju „Silver“.

Teme ovogodišnje Ljetne akademije su terapija prisilno induciranog pokreta te Ayers senzorna integracija i komplementarni modeli rehabilitacije kroz programe s terapijskim psom.

Pristup CI terapije dizajniran je za poboljšanje oporavka funkcije ekstremiteta uslijed neuroloških ozljeda koju je razvio dr. Taub te se uspješno koristi za poboljšanje funkcija ekstremiteta kod djece i odraslih osoba koje se oporavljaju od neuroloških oštećenja kao što su cerebralna paraliza, moždani udar ili multipla skleroza.

S radom započela 26. Ljetna akademija na Sveučilištu u Zadru S radom započela 26. Ljetna akademija na Sveučilištu u Zadru

- Akademija za razvojnu rehabilitaciju sve svoje snage usmjerava na pomoć i podršku djetetu od najranije dobi te je ovaj susret namijenjen ne samo stručnjacima, nego i roditeljima koji su uključeni u proces. Djeci moramo omogućiti da budu sretna i dobiju svu potrebnu pomoć kako bi im djetinjstvo i odrastanje bili što lakši.  Život svakog djeteta moramo napraviti boljim i ispunjenijim, poručila je na otvaranju Akademije predsjednica Organizacijskog odbora doc. dr. sc. prim. Sanja Delin.

Sudionike, organizatore i predavače u ime uprave Sveučilišta pozdravio je prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, koji im je poželio uspješan rad u gradu i ustanovi poznatima po svojoj otvorenosti prema novim idejama, znanju i inovacijama. 

- Sveučilište u Zadru prepoznaje važnost stalnog profesionalnog usavršavanja i usvajanja novih znanja u cilju unapređenja kvalitete života svih naših korisnika, posebno djece i osoba s poteškoćama. Kao partneri u ovoj plemenitoj misiji, uvjeravam vas da ćemo nastaviti podržavati ovakve inicijative i dalje graditi snažna partnerstva s institucijama i stručnjacima posvećenima razvoju rehabilitacijske prakse, istaknuo je Penezić.

Posebno važan dio Ljetne škole bit će izlaganje o metodi rada s terapijskim psom koja je, kako je istaknuo predsjednik Akademije za razvojnu rehabilitaciju dr. med. Goran Krakar, do sada u Hrvatskoj bila isključivo vezana uz Zagreb. O važnosti dolaska suvremenih metoda rehabilitacije u Zadar govorili su i pročelnik UO za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega te pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Opće bolnice Zadar dr. Nedjeljko Jović.

- Kao kirurg znam kolika je važnost rehabilitacije nakon napravljenog zahvata. Sva nova saznanja nas vesele te se nadamo da će ova Ljetna akademija doprinijeti što boljem oporavku djece i njihovoj integraciji u društvo. Želim vam uspješan rad i nadam se da ćete saznanja i vještine uspješno prenijeti u svakodnevni rad sa djecom, poručio je dr. Jović.

Program Ljetne akademije traje do petka, kada će se prikazati program terapije senzorne integracije uz terapijskog psa. Terapijski pas pruža brojne podražaje koji mogu poticati adaptivne odgovore kod djece sa specifičnostima senzorne obrade i senzornim teškoćama.

 


Reci što misliš!